Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szakszuka to śniadanie rodem z Bliskiego Wschodu. Jajka gotowane w pomidorach z dodatkiem aromatycznych przypraw to prosty, szybki, kolorowy oraz pyszny pomysł na śniadanie dla całej Rodziny. Możemy ją przygotować na wiele różnych sposobów, z dodatkiem ulubionych warzyw, ziół oraz serów. Dzisiaj zapraszam na szakszukę z dodatkiem sera mozzarella, który po roztopieniu ciągnie się oraz cudownie łączy z pozostałymi składnikami.
Moje świąteczne pierniczki robię na różne sposoby i z kilku przepisów. Oto os...
Odsłon: 95
Po świętach gdzie królują postne potrawy, takie danie to coś przepysznego. Ch...
Odsłon: 473
Moje świąteczne pierniczki robię na różne sposoby i z kilku przepisów. Oto os...
Odsłon: 95
Po świętach gdzie królują postne potrawy, takie danie to coś przepysznego. Ch...
Odsłon: 473
Składniki
Pomidory sparzamy wrzątkiem i ściągamy skórkę, wyciągamy szypułki, miąższ kroimy w drobną kostkę i przekładamy go na sitko, aby pozbyć się nadmiaru soku. Na dużej patelni szklimy na maśle pokrojoną cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pomidory. Do warzyw dodajemy przyprawy i smażymy przez chwilę, aby pomidory zmiękły (około 4 minuty).
Następnie układamy na pomidorach plastry mozzarelli oraz wbijamy jajka. Doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy patelnię i gotujemy na małych ogniu do momentu ścięcia się jajek (około 4 - 5 minut). Gotową szakszukę posypujemy świeżą natką pietruszki lub drobno posiekanym szczypiorkiem. Podajemy ze świeżym pieczywem.
Szakszuka świetnie sprawdzi się także na kolację lub obiad. Zamiast świeżego pieczywa możemy podać ją z ryżem lub kaszą bulgur. Do pomidorów możemy dodać także czerwoną paprykę, a natkę pietruszki zastąpić innym ziołami np. świeżą bazylią, tymiankiem lub kolendrą. Próbujcie różnych kombinacji składników i znajdźcie swoje ulubione połączenie! <3