Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szpinak z jajkiem to świetne połączenie, a do wyczarowania szybkiego i pełnego smaku dania z wykorzystaniem tych składników potrzebujesz jedynie patelni i kilku prostych dodatków. Szpinak z jajkiem najlepiej smakuj na ciepło, podany z czosnkową bagietką z masłem i porcją słodkich, koktajlowych pomidorków.
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 54
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 170
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 186
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 54
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 170
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 186
Składniki
Jeśli używasz świeżego szpinaku, dokładnie go przepłucz, lekko osusz, zwiń listki i posiekaj w paski. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć drobno posiekany czosnek. Przesmażaj, aż zacznie pachnieć. Następnie dorzuć poszatkowaną w drobną kostkę cebulkę i smaż, aż będzie błyszcząca.
Dodaj szpinak i trzymaj na patelni przez 2-3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Dopraw solą, czarnym pieprzem i szczyptą mielonej gałki muszkatołowej. Zrób trzy wgłębienia w szpinaku i wbij w nie jajka. Najlepiej rozbij jajka najpierw do szklanki, po czym przelewaj je na patelnię.
Przykryj pokrywką i smaż na średnim ogniu do czasu, aż białko się zupełnie zetnie, a żółtko pozostanie lekko płynne. Możesz oczywiście przeciągnąć danie dłużej. Jeśli masz ochotę, dorzuć do potrawy obrane ze skórki pomidory, pieczarki lub tarty ser.
Rozłóż szpinak z jajkami na talerzach lub zaserwuj danie prosto z patelni. Posyp posiekanym szczypiorkiem. Koniecznie podawaj ze świeżym pieczywem.