Do góry

Śniadania Przepis na:

Szynka konserwowa w galarecie (z szynkowaru)

Szynka konserwowa w galarecie (z szynkowaru)

Autor:

Przepisów i artykułów: 158 Ocena: 894

Dodano:

Odsłon: 971

Bardzo lubimy szynki konserwowe z galaretką. Jednak te ze sklepu (z puszki) pozostawiają wiele do życzenia. Moja szynka ma tylko dwa składniki: mięso i żelatynę oraz przyprawy. Smaczna i zdrowa domowa wędlinka z szynkowaru.

Składniki

  • Szynka płaska ok. 1 kg
  • Przyprawy: Sól peklowa (20g /kg farszu), Pieprz czarny (1 łyżeczka), Pieprz biały (1 łyżeczka), czosnek suszony (1 łyżeczka).
  • Żelatyna bulionowa lub czysta (1op.) + woda 500ml.
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Szynkę pokroić w małe kawałki

  2. 2. Zmielić na oczkach średnich (4,5mm) lub drobnych (3mm)
    3. Dodać peklosól i przyprawy
    4. Wymieszać i odstawić do lodówki na 2-3 h (peklowanie)

  3. 5. Żelatynę rozpuszczam w wodzie – robię dość tęgą, czyli dwukrotnie – trzykrotnie mocniejszą niż na opakowaniu. Czekam aż ostygnie ale nie stężeje.
    7. Mięso i część żelatyny wymieszać

  4. 8. Wypełnić woreczek farszem i włożyć do szynkowaru.

  5. 9. W szynkowarze układam farsz i robię ręką odstęp od ścianek szynkowaru. W tą „szparę” wlewam resztę żelatyny.

  6. 10. Zamykam szynkowar.

  7. Parzenie:
    1. Na dno dużego garnka włożyć szmatkę i wlać wody do połowy
    2. Włożyć wędlinę i gotować 1h/kg farszu.

  8. 3. Wyłączyć ogień i wyjąć szynkowar do ostudzenia
    4. Jeżeli woreczek pękł przelać zawartość do pojemnika na żywność i studzić w nim lub wyjąć woreczek a szynkę zostawić w szynkowarze do ostygnięcia. Jak jest zimny wstawić do lodówki na noc. Następnego dnia nożem oddzielić szynkę z galaretą od ścianek pojemnika (szynkowaru) i wyjąć na talerzyk. Jest gotowa do spożycia.
    Zamiast woreczka można użyć rękawa do pieczenia ryb. Można gotować w garnku (brytfannie) z wodą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 04 marca Uwielbiam, jeszcze do tego z galaretką!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

SlodkoSlodka83 04 marca Domowa najlepsza,oj dawno nic nie robiłam w szynkowarze.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

helenapon 04 marca Uwielbiam takie smaki a jeszcze domowe...nie ma nic lepszego.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń