Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo lubimy szynki konserwowe z galaretką. Jednak te ze sklepu (z puszki) pozostawiają wiele do życzenia. Moja szynka ma tylko dwa składniki: mięso i żelatynę oraz przyprawy. Smaczna i zdrowa domowa wędlinka z szynkowaru.
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 692
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 668
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 261
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 692
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 668
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 261
Składniki
1. Szynkę pokroić w małe kawałki
2. Zmielić na oczkach średnich (4,5mm) lub drobnych (3mm) 3. Dodać peklosól i przyprawy 4. Wymieszać i odstawić do lodówki na 2-3 h (peklowanie)
5. Żelatynę rozpuszczam w wodzie – robię dość tęgą, czyli dwukrotnie – trzykrotnie mocniejszą niż na opakowaniu. Czekam aż ostygnie ale nie stężeje. 7. Mięso i część żelatyny wymieszać
8. Wypełnić woreczek farszem i włożyć do szynkowaru.
9. W szynkowarze układam farsz i robię ręką odstęp od ścianek szynkowaru. W tą „szparę” wlewam resztę żelatyny.
10. Zamykam szynkowar.
Parzenie: 1. Na dno dużego garnka włożyć szmatkę i wlać wody do połowy 2. Włożyć wędlinę i gotować 1h/kg farszu.
3. Wyłączyć ogień i wyjąć szynkowar do ostudzenia 4. Jeżeli woreczek pękł przelać zawartość do pojemnika na żywność i studzić w nim lub wyjąć woreczek a szynkę zostawić w szynkowarze do ostygnięcia. Jak jest zimny wstawić do lodówki na noc. Następnego dnia nożem oddzielić szynkę z galaretą od ścianek pojemnika (szynkowaru) i wyjąć na talerzyk. Jest gotowa do spożycia. Zamiast woreczka można użyć rękawa do pieczenia ryb. Można gotować w garnku (brytfannie) z wodą.