Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam na wytrawne mini-tarty z fetą, szpinakiem i jajkiem. Ciasto jest chrupiące, a szpinak kremowy, z wyczuwalną nutką gałki muszkatołowej. Do tego dochodzi wyraźny smak fety i wypieczone jajko. Do przepisu świetnie nadaje szpinak mrożony, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby użyć świeżego – wystarczy go tylko zblanszować.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10693
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 915
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9135
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10693
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 915
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9135
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Odpowiednio wcześniej rozmrożony szpinak odciśnij z nadmiaru wody i drobno pokrój. Przełóż szpinak do miski i dodaj do niego dwie spore łyżki serka mascarpone oraz pokrojoną w drobną kostkę fetę. Następnie dodaj pół łyżeczki gałki muszkatołowej i wymieszaj do całkowitego połączenia się składników. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
Przygotuj spód tart z ciasta filo. Umieść płat filo na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia i obficie nasmaruj go rozpuszczonym masłem. Następnie ułóż kolejny płat i ponownie posmaruj ciasto masłem. Powtarzaj do wykorzystania całego ciasta.
Podziel płaty na cztery równe części.
Wyłóż farsz ma środek każdej tarty, pozostawiając około dwucentymetrowy pas czystego ciasta na brzegach.
Brzegi ciasta obficie nasmaruj rozpuszczonym masłem. Zagnieć brzegi do środka tak, żeby wokół szpinaku powstała ścianka ciasta wysokości około dwócj centymetrów.
Kiedy tarty są uformowane, zrób zagłębiania w szpinaku.
Podpiecz tarty w piekarniku rozgrzanym do 200oC w funkcji góra dół przed około 8 minut.
Po tym czasie wyciągnij tarty z piekarnika; w zagłębienia wbij jajka.
Włóż tarty ponownie do piekarnika na około 8 – 10 minut – do momentu, aż jajka będą ścięte. By uzyskać płynne żółtko, możesz je wyjąć po około 7 -8 minutach.
Po wyjęciu tarty odstaw na 5 minut do lekkiego przestygnięcia, po czym dopraw je do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!