Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam na wytrawne mini-tarty z fetą, szpinakiem i jajkiem. Ciasto jest chrupiące, a szpinak kremowy, z wyczuwalną nutką gałki muszkatołowej. Do tego dochodzi wyraźny smak fety i wypieczone jajko. Do przepisu świetnie nadaje szpinak mrożony, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby użyć świeżego – wystarczy go tylko zblanszować.
Wypróbuj koniecznie ten przepis na pyszną sałatkę brokułową doskonałą na każd...
Odsłon: 1448
Makaron spaghetti podany z sosem serowo śmietankowym.
Odsłon: 81
Szybki i prosty w przygotowaniu torcik z bitą śmietaną i galaretką. Idealny n...
Odsłon: 1178
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 229
Wypróbuj koniecznie ten przepis na pyszną sałatkę brokułową doskonałą na każd...
Odsłon: 1448
Makaron spaghetti podany z sosem serowo śmietankowym.
Odsłon: 81
Szybki i prosty w przygotowaniu torcik z bitą śmietaną i galaretką. Idealny n...
Odsłon: 1178
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 229
Składniki
Odpowiednio wcześniej rozmrożony szpinak odciśnij z nadmiaru wody i drobno pokrój. Przełóż szpinak do miski i dodaj do niego dwie spore łyżki serka mascarpone oraz pokrojoną w drobną kostkę fetę. Następnie dodaj pół łyżeczki gałki muszkatołowej i wymieszaj do całkowitego połączenia się składników. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
Przygotuj spód tart z ciasta filo. Umieść płat filo na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia i obficie nasmaruj go rozpuszczonym masłem. Następnie ułóż kolejny płat i ponownie posmaruj ciasto masłem. Powtarzaj do wykorzystania całego ciasta.
Podziel płaty na cztery równe części.
Wyłóż farsz ma środek każdej tarty, pozostawiając około dwucentymetrowy pas czystego ciasta na brzegach.
Brzegi ciasta obficie nasmaruj rozpuszczonym masłem. Zagnieć brzegi do środka tak, żeby wokół szpinaku powstała ścianka ciasta wysokości około dwócj centymetrów.
Kiedy tarty są uformowane, zrób zagłębiania w szpinaku.
Podpiecz tarty w piekarniku rozgrzanym do 200oC w funkcji góra dół przed około 8 minut.
Po tym czasie wyciągnij tarty z piekarnika; w zagłębienia wbij jajka.
Włóż tarty ponownie do piekarnika na około 8 – 10 minut – do momentu, aż jajka będą ścięte. By uzyskać płynne żółtko, możesz je wyjąć po około 7 -8 minutach.
Po wyjęciu tarty odstaw na 5 minut do lekkiego przestygnięcia, po czym dopraw je do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!