Do góry

Śniadania Przepis na:

twaróg domowy

twaróg domowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2700

Dodano:

Odsłon: 1298

twaróg przygotowany z prawdziwego, świeżego mleka prosto od krowy. idealny!

Składniki

  • mleko od krowy
1-2 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
twaróg domowy

Przygotowanie

  1. Mleko z pewnego źródła przelewam do szklanych naczyń. Przykrywam ściereczką. Pozostawiam na blacie na około 3 dni. Pozwalam, żeby czas zrobił swoje. Musi się dobrze zsiąść.

  2. Po tym czasie przelewam mleko do garnka i podgrzewam na bardzo małym ogniu około 20-30 minut. Mleko nie może się zagotować. Powoli zaczną się tworzyć twarogowe grudki. To bardzo dobry znak. Wyłączam palnik. Na durszlaku rozkładam czystą ściereczkę i wylewam na nią miksturę.

  3. Czekam aż trochę obleci. Następnie zbieram brzegi ściereczki i odciskam twaróg. Obwiązuję sznurkiem tuż nad serem i zawieszam nad zlewem, pozwalając grawitacji robić swoje.

    Jak przestaje kapać, odciskam jeszcze delikatnie. Zdejmuję pyszny, świeży twaróg.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń