Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
mąż powiedział "mhm pycha" :)
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 138
Polecam.
Odsłon: 1654
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1746
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 138
Polecam.
Odsłon: 1654
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1746
Składniki
Mięso umyć, osuszyć. W garnku zagotować ok. 1 litra wody dodać wszystkie przyprawy, pogotować ok. 15 minut. Do miski, w której będzie się peklować mięso przelać wodę z przyprawami i uzupełnić zimną wodą (zalewa musi być zimna). Włożyć mięso do zalewy i wstawić do lodówki na 3-5 dni. Codziennie mieszać mięso w misce.
Zapeklowane mięso wyjąć z zalewy i umyć, odsączyć. Na dno szynkowara/u dać 2 liście laurowe, 10 rodzynek i ciasno układać mięso. Na wierzchu położyć pozostałe rodzynki i liście laurowe. Zamknąć szynkowar. Na dnie garnka, w którym będziemy gotować szynkowar położyć ściereczkę, wstawić szynkowar, nalać zimną wodę po brzeg szynkowara. Gdy woda osiągnie temperaturę 75-80 stopni zmniejszyć ogień i w tej temperaturze gotować przez 2h.
Szynkowar wyjąć z wody i wystudzić, następnie wstawić do lodówki najlepiej na noc. Otworzyć szynkowar i wyjąć gotową wędlinkę w pysznej galaretce. Smacznego