Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 287
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1406
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 306
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1034
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 287
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1406
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 306
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1034
Składniki
2 keksówki 20 X 9 cm. Umytego pora kroimy w talarki. Brokuła dzielimy na różyczki. Jedną cukinie kroimy w kostkę, drugą wzdłuż w cienkie paski. Paski możemy zblanszować w osolonym wrzątku. Obrane ziemniaki i pietruszkę kroimy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Brokuły gotujemy 7-10 minut w wodzie z 1 łyżką soli i cukrem. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła, wrzucamy pora, mieszając smażymy aż się zeszkli. Potem dodajemy cukinię w kostce i smażymy ok. 5 minut.
Wszystkie przestudzone warzywa i przeciśnięty czosnek blendujemy na gładką masę. Dodajemy jajka i bułkę tartą, doprawiamy i mieszamy. Keksówki wykładamy papierem do pieczenia. Rozkładamy paski cukinii , tak aby jeden zachodził na drugi a ich brzegi zwisały poza formę. Do form przekładamy masę warzywną, wyrównujemy wierzch i przykrywamy zwisającymi paskami cukinii. Możemy też wyłożyć paskami spód i brzeg blaszki bez wystających kawałków i na wierzch położyć kilka plastrów cukinii. Wierzch można posypać pestka,i słonecznika. Keksówki wstawiamy do większej głębokiej blaszki i wlewamy tyle gorącej wody by sięgała do połowy wysokości keksówek. Pieczemy około 60 minut w 180 C.