Do góry

Śniadania Przepis na:

Warzywny pasztet

Warzywny pasztet

Autor:

Przepisów i artykułów: 573 Ocena: 10264

Dodano:

Odsłon: 1712

Smaczny, zdrowy.

Składniki

  • brokuł ok. 800 g
  • obrane ziemniaki 400 g
  • pietruszki 2 sztuki
  • por
  • cukinia 2 sztuki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • jajka 2 sztuki
  • masło 1 łyżka
  • bułka tarta 1 łyżka
  • cukier 1 łyżeczka
  • sól, pieprz, czosnek suszony
  • ew. pestki słonecznika na wierzch
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 2 keksówki 20 X 9 cm.
    Umytego pora kroimy w talarki.
    Brokuła dzielimy na różyczki.
    Jedną cukinie kroimy w kostkę, drugą wzdłuż w cienkie paski.
    Paski możemy zblanszować w osolonym wrzątku.
    Obrane ziemniaki i pietruszkę kroimy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
    Brokuły gotujemy 7-10 minut w wodzie z 1 łyżką soli i cukrem.
    Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła, wrzucamy pora, mieszając smażymy aż się zeszkli.
    Potem dodajemy cukinię w kostce i smażymy ok. 5 minut.



  2. Wszystkie przestudzone warzywa i przeciśnięty czosnek blendujemy na gładką masę.
    Dodajemy jajka i bułkę tartą, doprawiamy i mieszamy.
    Keksówki wykładamy papierem do pieczenia. Rozkładamy paski cukinii , tak aby jeden zachodził na drugi a ich brzegi zwisały poza formę.
    Do form przekładamy masę warzywną, wyrównujemy wierzch i przykrywamy zwisającymi paskami cukinii.
    Możemy też wyłożyć paskami spód i brzeg blaszki bez wystających kawałków i na wierzch położyć kilka plastrów cukinii.
    Wierzch można posypać pestka,i słonecznika.
    Keksówki wstawiamy do większej głębokiej blaszki i wlewamy tyle gorącej wody by sięgała do połowy wysokości keksówek.
    Pieczemy około 60 minut w 180 C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń