Do góry

Śniadania Przepis na:

Wątrobianka

Wątrobianka

Autor:

Przepisów i artykułów: 86 Ocena: 557

Dodano:

Odsłon: 701

Wątrobianka domowej roboty to smakowita, prosta i szybka pasta do pieczywa. Polecam ten przepis, ponieważ pasta jest zdrowa. Ma dużo żelaza, witamin z grupy B i nie ma konserwantów. Moja córka ją uwielbia, zachęcam do wypróbowania!

Składniki

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 3 mniejsze cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g masła
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki majeranku
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Wątrobianka

Przygotowanie

  1. Zagotować wodę. Wątróbkę umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka i zalać na krótko wrzątkiem. Jak tylko zacznie zmieniać kolor wylać wodę, odsączyć i ponownie zalać świeżym wrzątkiem. Wody ma być tyle, by przykryć wątróbkę. Włączyć grzanie i na najmniejszym ogniu parzyć przez 15 - 20 minut. Woda nie powinna się gotować, wątróbka ma się tylko parzyć. Sparzoną wątróbkę wyjąć, odcedzić i odstawić, aż przestygnie.


  2. W międzyczasie cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i posiekać. Rozpuścić masło na patelni, dodać cebulę i czosnek. Wszystko podsmażać na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli. Dodać majeranek, wymieszać, jeszcze chwilę smażyć. Zestawić z ognia do ostygnięcia.

    Przestygniętą wątróbkę i cebulę przełożyć do blendera i zmiksować na gładką masę. Wątrobiankę doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Przełożyć do szklanego pojemnika z pokrywką, ubić i wstawić do lodówki do schłodzenia najlepiej na całą noc.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń