Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealne dla kulinarnych architektów. Kolorowa, bardzo aromatyczna potrawa dla smakoszy a jednocześnie bardzo prosta w wykonaniu.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 9523
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1147
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11497
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 514
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 9523
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1147
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11497
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 514
Składniki
Dla dwóch osób. Fioletowe ziemniaki gotujemy w dobrze osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Zwykłe ziemniaki oczywiście bez dodatku soku. Ugotowane, odlane ciepłe ziemniaki przecinamy przez praskę, doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą gyros-kebab i octem balsamicznym. Odstawiamy do przestygnięcia. Opłukaną i lekko osuszoną zieleninę rozdrabniamy z ząbkami czosnku, solą i pieprzem. Pod koniec dodajemy pokrojone plasterki imbiru i odrobinę oliwy.
Blaszkę pokrywamy papierem do pieczenia, rozkładamy dwie metalowe obręcze. Na spód każdej obręczy wykładamy warstwę ziemniaków, potem warstwę zielonej masy, 1 cm plasterek pomidora, znów zieloną masę i ziemniaczane puree.
Wierzch posypujemy zmielonym siemieniem lnianym z świeżymi listkami lubczyku.
Całość pieczemy w 180 C około 45-60 minut. Cudowna propozycja na pożywne i lekkie śniadanie lub kolację.