Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealne dla kulinarnych architektów. Kolorowa, bardzo aromatyczna potrawa dla smakoszy a jednocześnie bardzo prosta w wykonaniu.
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 13
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 36
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 197
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 13
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 36
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 197
Składniki
Dla dwóch osób. Fioletowe ziemniaki gotujemy w dobrze osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Zwykłe ziemniaki oczywiście bez dodatku soku. Ugotowane, odlane ciepłe ziemniaki przecinamy przez praskę, doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą gyros-kebab i octem balsamicznym. Odstawiamy do przestygnięcia. Opłukaną i lekko osuszoną zieleninę rozdrabniamy z ząbkami czosnku, solą i pieprzem. Pod koniec dodajemy pokrojone plasterki imbiru i odrobinę oliwy.
Blaszkę pokrywamy papierem do pieczenia, rozkładamy dwie metalowe obręcze. Na spód każdej obręczy wykładamy warstwę ziemniaków, potem warstwę zielonej masy, 1 cm plasterek pomidora, znów zieloną masę i ziemniaczane puree.
Wierzch posypujemy zmielonym siemieniem lnianym z świeżymi listkami lubczyku.
Całość pieczemy w 180 C około 45-60 minut. Cudowna propozycja na pożywne i lekkie śniadanie lub kolację.