Do góry

Śniadania Przepis na:

Włoska focaccia

Włoska focaccia

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 123

Dodano:

Odsłon: 410

Propozycja na wesoło, ale bardzo smacznie. Moim zdaniem stworzyłam dzisiaj małą reprodukcję obrazu Vincenta van Gogha. Idealna na śniadanie, kolację i przekąskę. Najlepsze pomidory to bawole serca lub malinowe, no i koktajlowe.

Składniki

  • ciasto: mąka orkiszowa 50 g
  • mąka pszenna jasna 200 g
  • oliwa lub olej ok. 75 ml
  • letnia woda 250 ml
  • sól 1/2 łyżeczki
  • drożdże instant 1 łyżeczka
  • dodatki: mniejsze pomidory i koktajlowe, ogórek, zielone i czarne oliwki
  • kapary
  • siemię lniane, ew. niebieski ekologiczny barwnik
3-4 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Włoska focaccia

Przygotowanie

  1. Pomidory pokroić w ok. 0,5 plasterki, ogórki w cieńsze plasterki.
    Pomidorki koktajlowe i oliwki przekroić na pół.
    Wszystkie warzywa rozłożyć na ręcznikach papierowych do obeschnięcia.
    Siemię lniane lekko zmielić.

    Ciasto.
    Do ciasta użyć 30 ml oleju, resztą smarować blaszkę i spryskać warzywa.
    Sól rozpuścić w letniej wodzie.
    Dodać resztę składników, wymieszać łyżką.
    Kilka minut wyrabiać ciasto łyżką, potem przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 60 minut.
    Ciasto jest dość rzadkie.

  2. Blaszkę 25 X 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i lekko posmarować olejem.
    Na blaszkę wylać wyrośnięte ciasto.

  3. Z plasterków ogórka zrobić wazon.
    Dół blaszki posypać siemieniem lnianym ( to jest obrus ).
    Rozłożyć kilka większych plasterków pomidorów i wąskich pasków ogórków.
    Potem dołożyć pomidorki koktajlowe, zielone oliwki i kapary.
    Posiekane czarne oliwki ułożyć po środku dużych plasterków pomidorów.

  4. Tło można pomalować niebieskim barwnikiem wymieszanym z olejem.
    Wyszło nieźle, ale trzeba to upiec.

  5. Pieczemy w 180 C przez 25 minut, potem zwiększamy do 200 C i pieczemy jeszcze 10, 15 minut.

    Ps. Może gdybym użyła barwnika nieekologicznego kolor pozostałby niebieski.....

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń