Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na wesoło, ale bardzo smacznie. Moim zdaniem stworzyłam dzisiaj małą reprodukcję obrazu Vincenta van Gogha. Idealna na śniadanie, kolację i przekąskę. Najlepsze pomidory to bawole serca lub malinowe, no i koktajlowe.
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 14
Polecam.
Odsłon: 760
Przepis dnia
Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .
Odsłon: 2036
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 14
Polecam.
Odsłon: 760
Przepis dnia
Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .
Odsłon: 2036
Składniki
Pomidory pokroić w ok. 0,5 plasterki, ogórki w cieńsze plasterki. Pomidorki koktajlowe i oliwki przekroić na pół. Wszystkie warzywa rozłożyć na ręcznikach papierowych do obeschnięcia. Siemię lniane lekko zmielić. Ciasto. Do ciasta użyć 30 ml oleju, resztą smarować blaszkę i spryskać warzywa. Sól rozpuścić w letniej wodzie. Dodać resztę składników, wymieszać łyżką. Kilka minut wyrabiać ciasto łyżką, potem przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 60 minut. Ciasto jest dość rzadkie.
Blaszkę 25 X 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i lekko posmarować olejem. Na blaszkę wylać wyrośnięte ciasto.
Z plasterków ogórka zrobić wazon. Dół blaszki posypać siemieniem lnianym ( to jest obrus ). Rozłożyć kilka większych plasterków pomidorów i wąskich pasków ogórków. Potem dołożyć pomidorki koktajlowe, zielone oliwki i kapary. Posiekane czarne oliwki ułożyć po środku dużych plasterków pomidorów.
Tło można pomalować niebieskim barwnikiem wymieszanym z olejem. Wyszło nieźle, ale trzeba to upiec.
Pieczemy w 180 C przez 25 minut, potem zwiększamy do 200 C i pieczemy jeszcze 10, 15 minut. Ps. Może gdybym użyła barwnika nieekologicznego kolor pozostałby niebieski.....