Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na zdrowe śniadanko.
Nóż i deska do krojenia, patelnia, widelec, szpatułka, tarka do jarzyn
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7575
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2624
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7575
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2624
Składniki
Paprykę myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Szalotkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Jeśli używamy boczku, rumienimy na patelni na początku , a po usmażeniu kroimy na kawałki. Jeśli mamy szynkę, od razu kroimy na kawałki. Kawałek sera ścieramy na tarce jarzynowej.
Jajka roztrzepujemy w miseczce. Rozgrzewamy olej na patelni, a następnie wylewamy jajka na patelnię.
Kiedy zaczynają się ścinać, sypiemy ser na całą powierzchnię, a na połowę tylko kładziemy szynkę, paprykę i cebulę. Posypujemy pieprzem.
Czekamy około minuty, a następnie przykrywamy pustą połową omleta i dalej trzymamy na patelni przez około minuty. Wszystko odbywa się na średnim ogniu.
W tym czasie, kiedy omlet się smaży, przygotowujemy chleb tostowy, smarujemy masłem, a następnie kroimy pomidorki koktajlowe na pół.
Zdejmujemy omlet z patelni na talerz i kładziemy na jego wierzch pomidorki. Posypujemy szczypiorkiem.