Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na zdrowe śniadanko.
Nóż i deska do krojenia, patelnia, widelec, szpatułka, tarka do jarzyn
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7911
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1192
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13683
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7911
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1192
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13683
Składniki
Paprykę myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Szalotkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Jeśli używamy boczku, rumienimy na patelni na początku , a po usmażeniu kroimy na kawałki. Jeśli mamy szynkę, od razu kroimy na kawałki. Kawałek sera ścieramy na tarce jarzynowej.
Jajka roztrzepujemy w miseczce. Rozgrzewamy olej na patelni, a następnie wylewamy jajka na patelnię.
Kiedy zaczynają się ścinać, sypiemy ser na całą powierzchnię, a na połowę tylko kładziemy szynkę, paprykę i cebulę. Posypujemy pieprzem.
Czekamy około minuty, a następnie przykrywamy pustą połową omleta i dalej trzymamy na patelni przez około minuty. Wszystko odbywa się na średnim ogniu.
W tym czasie, kiedy omlet się smaży, przygotowujemy chleb tostowy, smarujemy masłem, a następnie kroimy pomidorki koktajlowe na pół.
Zdejmujemy omlet z patelni na talerz i kładziemy na jego wierzch pomidorki. Posypujemy szczypiorkiem.