Do góry

Śniadania Przepis na:

Zapiekane bułki z farszem

Zapiekane bułki z farszem

Autor:

Przepisów i artykułów: 208 Ocena: 4704

Dodano:

Odsłon: 20581

Odmiana dla zwykłych bułek, które jemy na śniadanie bądź na kolację.

Składniki

  • Bułki 2 szt.
  • Cebula 1 mała
  • Pieczarki 4 szt.
  • Szynka 5 plastów
  • Ser 2 plastry
  • Czosnek 1 ząbek
  • Przecier pomidorowy 1 łyżka
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony
  • Bazylia suszona
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Odcinamy wierzch bułek i wydrążamy środek. Wyjęty miąższ rwiemy na małe kawałki, ponieważ będzie on potrzebny do farszu.

  2. FARSZ: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię polaną oliwą z oliwek. Do cebuli przeciskamy przez praskę czosnek. Smażymy na szklisto. Szynkę kroimy w kostkę i dorzucamy do zeszklonej cebuli. Pieczarki obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Dorzucamy je do cebuli i szynki na patelni. Smażymy, aż wszystko się zarumieni. Pod koniec smażenia dokładamy przecier pomidorowy i podlewamy całość minimalnie wodą. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Farsz przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i bazylią. Dorzucamy wcześniej przygotowany miąższ wyjęty z bułek. Wszystko dokładnie mieszamy.

  3. Plastry sera kroimy na małe prostokąty. Częścią sera wykładamy dno wydrążonej bułki. Następnie wkładamy do niej farsz i przykrywamy pozostałym serem. Wkładamy bułki do rozgrzanego piekarnika, ale nie przykrywamy ich „czapeczkami”, odkrojone wierzchy kładziemy obok. Pieczemy ok. 10 min w temp. 180 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń