Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealnie ścięte białko, płynne żółtko, słona szynka i gorące bułeczki – czy można chcieć rano coś więcej?
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5191
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 774
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11572
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5006
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1251
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5191
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 774
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11572
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5006
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1251
Składniki
Na początku nastawiamy piekarnik na 180°C (u mnie z termoobiegiem). Następnie zabieramy się za składniki. Szynkę kroimy w paseczki, a ser ścieramy na tarce. Pomidorki kroimy w plasterki, a oliwki na pół.
Później smarujemy oliwą/olejem 2 kokilki (inaczej ramekiny czy ceramiczne miseczki). Na spód kokilek dajemy starty ser i połowę pokrojonej szynki. Następnie do każdej z miseczek wbijamy po 2 białka (żółtka odkładami do miseczki uważając żeby ich nie uszkodzić bo muszą być w całości). Na koniec dodajemy oliwki i pomidorki.
Jajka wkładamy do piekarnika i zapiekamy 10 minut. Po tym czasie do każdej miseczki wkładamy 2 odłożone żółtka i zapiekamy kolejne 2-3 minuty.
Na koniec posypujemy je startym pieprzem, drugą połową szynki i serem garna padano. Podajemy gorące z ciepłym, chrupiącym pieczywem udekorowane kilkoma listkami majeranku. Smacznego ;)