Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Alternatywa do tradycyjnej owsianki. Polecane zwłaszcza kaszożercom.
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 141
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20742
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 27871
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1085
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4416
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 141
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20742
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 27871
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1085
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4416
Składniki
Płatki wrzucamy do rondelka, dodajemy śliwki. Zalewamy mlekiem i doprowadzamy do gotowania. Jak kasza zacznie bulgotać, zmniejszamy ogień i mieszamy. Gotujemy tak jeszcze 2-3 minuty. Wyłączamy ogień, przykrywamy pokrywką i czekamy aż zgęstnieje. Gryczankę dekorujemy pokrojonym jabłkiem lub innym dowolnym owocem, posypujemy wiórkami kokosowymi, cynamonem oraz polewamy słodkim syropem (może być z cukru brązowego, buraków, klonowy itp.). Podawać na ciepło.