Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Skąd wziął się pomysł na zielony koktajl ze spiruliną? Z wiosny i z potrzeby doenergetyzowania organizmu. Bo po zimie jest jakiś taki sflaczały, obolały i pozbawiony energii, trzeba więc działać. Warto sięgnąć po sproszkowaną spirulinę. Jest dostępna o każdej porze roku, łatwo można więc dodawać ją do miksowanych dań.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 150
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3848
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 276
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 472
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 150
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3848
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 276
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 472
Składniki
Choć spirulina zalicza się do tzw. superpokarmów (ang. superfoods), w Polsce sprzedawana jest jako suplement diety. Większość ludzi łyka ją pod postacią kapsułek lub sprasowanych tabletek. Dlaczego??? Przecież łatwo kupić ją w wersji sproszkowanej, a później ten zielono-szmaragdowy proszek dodawać po prostu do rozmaitych miksowanych koktajli.
Użyta przeze mnie pokrzywa jest dodatkową bombą witaminową, którą warto wykorzystać na wiosnę. I w dodatku to doskonałe źródło organicznej, a więc najlepiej przyswajalnej krzemionki. Jej smak jest zupełnie niewyczuwalny w napoju, więc nie warto się jej bać, tylko dodać hojnie!
Wszystkie składniki zmiksować bardzo dokładnie, by w gotowym koktajlu nie było grudek czy włókienek. Podzielić na dwie lub trzy porcje i wypić dla zdrowia i uzupełnienia energii. Nie zaszkodzi pochwalić.