Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam pyszny baleron do kanapek zrobiony z karczku wieprzowego.
2 termometry, pojemnik do peklowania, garnek do wędzenia lub wędzarnia, siatka wędliniarska,
Placki warzywne z piekarnika to lekkie, wiosenne placki, idealne na odchudzan...
Odsłon: 127
Szaszłyki caprese to doskonała przekąska na majówkę. Są lekkie, świeże i kusz...
Odsłon: 42
Kultowe ciastka kakaowe z mlecznym kremem w środku zna chyba każdy z nas. Wyp...
Odsłon: 1210
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 81
Placki warzywne z piekarnika to lekkie, wiosenne placki, idealne na odchudzan...
Odsłon: 127
Szaszłyki caprese to doskonała przekąska na majówkę. Są lekkie, świeże i kusz...
Odsłon: 42
Kultowe ciastka kakaowe z mlecznym kremem w środku zna chyba każdy z nas. Wyp...
Odsłon: 1210
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 81
Składniki
Wykonanie solanki, peklowanie: W 250 ml. wody gotujemy 5 minut pokrojony czosnek (czosnku nie obieramy), połamane liście laurowe i ziele angielskie. Po procesie gotowania przykrywamy garnuszek i zaparzamy 15 minut. Studzimy. Po ostudzeniu do schłodzonego wywaru dodajemy pozostałą ilość zimnej wody, peklosól i cukier, wszystko mieszamy. Solanką zalewamy mięso umieszczone w pojemniku. Mięso musi być przykryte solanką. Peklujemy przez 4 dni w temperaturze 4-8 stopni Celsjusza.
Osuszanie: Po okresie peklowania, mięso płuczemy pod bieżącą zimną wodą z solanki, osuszamy ręczniczkami papierowymi i nadziewamy w siatkę wędliniarską. Wieszamy na kiju w celu osuszenia na kilkanaście godzin.
Wędzenie: Wędzimy na zrębkach olcha / buk / brzoza, 3 godziny w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza.
Parzenie: Nie sprawdza się powiedzenie że baleron, czy inne wędzonki parzymy tyle ile ważą. Baleron o wadze 1,2 kg powinienem według tej reguły parzyć się godzinę i dwadzieścia minut, po tym czasie temperatura mięsa w środku mięsa dopiero dochodziła do 60 stopni Celsjusza, a gdzie jeszcze do 68 stopni Celsjusza ? Mój baleron parzył się w 75 stopniach Celsjusza przez 2 godziny. Parzymy 2 godziny w temperaturze 75 stopni Celsjusza do osiągnięcia w środku mięsa temperatury 68 stopni Celsjusza.
Studzenie: Wieszamy na kiju na kilka godzin, studzimy i zimny wkładamy do lodówki.
Smacznego!!!