Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biała kaszanka zrobiona z kaszy jęczmiennej pęczak, kaszy gryczanej i mięsa z kaczki.
nadziewarka do kiełbas, termometr, większy garnek
Łatwe ciasto w kolorze różowym.
Odsłon: 26
Polecam. Dostępne składniki, prosta robota, smaczne jedzenie.
Odsłon: 629
Polecam. Domowa najlepsza. Bez dodatku mąki, cukru.
Odsłon: 40
Pyszna sałatka śledziowa tzw. śledzie po królewsku, zamiast groszku dodałam o...
Odsłon: 4967
Łatwe ciasto w kolorze różowym.
Odsłon: 26
Polecam. Dostępne składniki, prosta robota, smaczne jedzenie.
Odsłon: 629
Polecam. Domowa najlepsza. Bez dodatku mąki, cukru.
Odsłon: 40
Pyszna sałatka śledziowa tzw. śledzie po królewsku, zamiast groszku dodałam o...
Odsłon: 4967
Składniki
W 12 szklankach wody gotujemy porcję rosołowe z kaczki do momentu gdy mięsko będzie odchodzić od kostek. Obieramy mięsko oraz drobno siekamy je. Wywar przecedzamy przez sitko i w tym wywarze parzymy wcześniej wymyte wymieszane kasze. Podczas parzenia wrzucamy posiekane mięsko i dajemy przyprawy do smaku, ja daję sól, majeranek, pieprz, paprykę mieloną ostrą (można słodką). Mieszamy i parzymy by kasza była na 3/4 miękka, nie za miękka bo w osłonce nasze kaszanki będziemy parzyć. Gdy kasza jest sparzona odstawiamy do przestudzenia żeby była letnia. W między czasie myjemy i moczymy jelita wieprzowe cienkie 28/30 mm. 3-4 metry. Nabijamy w jelita letni farsz na luźno i parzymy 35 minut w temperaturze 75 stopni Celsjusza. Studzimy, ja wieszam na kiju 2 godzinki do wystygnięcia i osuszenia. Smacznego !!!