Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Efekt wędzenia w garnku na bardzo drobnych zrębkach olcha/buk.
garnek do wędzenia, garnek kamienny do peklowania
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4258
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2543
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 1903
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11198
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4258
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2543
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 1903
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11198
Składniki
Peklowanie 4 dni według tabeli peklowania "Dziadka".
Zaparzamy szklanką wrzącej wody pieprz, ziele angielskie, czosnek, liść laurowy ( parzymy pod przykryciem 10-15 minut). Po sparzeniu dodajemy do solanki przygotowanej według tabeli "Dziadka", i zimną solanką zalewamy nasz boczek. Codziennie przewracamy boczek. Po czasie peklowania płuczemy pod wodą i osznurowujemy. Wieszamy do osuszenia na kilkanaście godzin (u mnie osusza się w lodówce). Po czasie osuszania wędzimy w garnku w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza przez 2 godziny.
Po uwędzeniu wieszamy na kiju i studzimy, po ostudzeniu wkładamy do lodówki. Smacznego !!!