Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Efekt wędzenia w garnku na bardzo drobnych zrębkach olcha/buk.
garnek do wędzenia, garnek kamienny do peklowania
Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki...
Odsłon: 140
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 531
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 242
Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki...
Odsłon: 140
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 531
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 242
Składniki
Peklowanie 4 dni według tabeli peklowania "Dziadka".
Zaparzamy szklanką wrzącej wody pieprz, ziele angielskie, czosnek, liść laurowy ( parzymy pod przykryciem 10-15 minut). Po sparzeniu dodajemy do solanki przygotowanej według tabeli "Dziadka", i zimną solanką zalewamy nasz boczek. Codziennie przewracamy boczek. Po czasie peklowania płuczemy pod wodą i osznurowujemy. Wieszamy do osuszenia na kilkanaście godzin (u mnie osusza się w lodówce). Po czasie osuszania wędzimy w garnku w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza przez 2 godziny.
Po uwędzeniu wieszamy na kiju i studzimy, po ostudzeniu wkładamy do lodówki. Smacznego !!!