Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Efekt wędzenia w garnku na bardzo drobnych zrębkach olcha/buk.
garnek do wędzenia, garnek kamienny do peklowania
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 1323
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1102
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 2148
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 1323
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1102
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 2148
Składniki
Peklowanie 4 dni według tabeli peklowania "Dziadka".
Zaparzamy szklanką wrzącej wody pieprz, ziele angielskie, czosnek, liść laurowy ( parzymy pod przykryciem 10-15 minut). Po sparzeniu dodajemy do solanki przygotowanej według tabeli "Dziadka", i zimną solanką zalewamy nasz boczek. Codziennie przewracamy boczek. Po czasie peklowania płuczemy pod wodą i osznurowujemy. Wieszamy do osuszenia na kilkanaście godzin (u mnie osusza się w lodówce). Po czasie osuszania wędzimy w garnku w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza przez 2 godziny.
Po uwędzeniu wieszamy na kiju i studzimy, po ostudzeniu wkładamy do lodówki. Smacznego !!!