Boczek i żeberka zamknięte w słoikach, jak zrobic taka domową konserwę zapraszam po przepis
Domowa konserwa boczek i żeberka w słoikach
Składniki
- Surowy boczek 4 kg
- żeberka 4kg
- słoiki litrowe
- sól peklowa lub kamienna na solankę 2 łyzki
- listki laurowe kilka do solanki
- ziarna ziela angielskiego kilka do solanki
- żelatyna szczypta do każdego słoika
- pieprz szczypta do każdego słoika
- ostra papryka szczypta do każdego słoika
- ząbek czosnku do słoika
- przyprawa do mięsa 0,5 łyżeczki do słoika
- listki laurowe 2 do słoika
- ziarna ziela angielskiego kilka do słoika
- woda
Składniki
- Surowy boczek 4 kg
- żeberka 4kg
- słoiki litrowe
- sól peklowa lub kamienna na solankę 2 łyzki
- listki laurowe kilka do solanki
- ziarna ziela angielskiego kilka do solanki
- żelatyna szczypta do każdego słoika
- pieprz szczypta do każdego słoika
- ostra papryka szczypta do każdego słoika
- ząbek czosnku do słoika
- przyprawa do mięsa 0,5 łyżeczki do słoika
- listki laurowe 2 do słoika
- ziarna ziela angielskiego kilka do słoika
- woda

Etapy przygotowania
Solanka ;mięso daje do miski zalewam zimna wodą wsypuje sól dodaje listki laurowe kilka i ziarna ziela angielskiego i zostawiam na cała noc .
Kolejnego dnia wyjmuje mięso z solanki na sito by ściekło z wody .Do każdego dokładnie umytego słoika daje na dno przyprawy wyżej wymienione i kroje mięso na drobniejsze kawałki by weszło do słoików układam w miarę ciasno. Każdy słoik do polowy zalewam zimna wodą i zakręcam i wtedy kiddy słoik potrząsam by przyprawy połączyły z mięsem .

Mięso w słoikach wymaga długiego procesu obróbki cieplnej ,dla tego pasteryzujemy je na mokro pierwszego dnia 2 godziny i zostawiam w garnkach do całkowitego ostygnięcia. Kolejnego dnia dolewam wodę go garnka ze słoikami tak by były zakryte ponad polowe a na dnie garnka mam ścierkę by słoiki nie pękły. Gdy słoiki już są pogotowane godzinę wyciągam z garnka sprawdzam czy wieczka są dobrze dokręcone w razie potrzeby dokręcam .

Słoiki odwracam do gory dnem zostawiam by ostygły i potem wstawiam do lodówki lub wynoszę w chlordane miejsce. Takie słoiki postoją nam ze 2 lata lub więcej pod warunkiem ze wcześniej ich nie zjemy. Po dokładne wykonanie zapraszam na film

Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Zapiekanka obłędna w smaku!
- Impreza
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Makaron
- Spaghetti
- Warzywa
- Papryka
- Ser
- Mięso
- Wołowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 381

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 526
Ostatnio komentowane przepisy
Zapiekanka obłędna w smaku!
- Impreza
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Makaron
- Spaghetti
- Warzywa
- Papryka
- Ser
- Mięso
- Wołowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 381

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 526



Składniki
- Surowy boczek 4 kg
- żeberka 4kg
- słoiki litrowe
- sól peklowa lub kamienna na solankę 2 łyzki
- listki laurowe kilka do solanki
- ziarna ziela angielskiego kilka do solanki
- żelatyna szczypta do każdego słoika
- pieprz szczypta do każdego słoika
- ostra papryka szczypta do każdego słoika
- ząbek czosnku do słoika
- przyprawa do mięsa 0,5 łyżeczki do słoika
- listki laurowe 2 do słoika
- ziarna ziela angielskiego kilka do słoika
- woda
Solanka ;mięso daje do miski zalewam zimna wodą wsypuje sól dodaje listki laurowe kilka i ziarna ziela angielskiego i zostawiam na cała noc .
Kolejnego dnia wyjmuje mięso z solanki na sito by ściekło z wody .Do każdego dokładnie umytego słoika daje na dno przyprawy wyżej wymienione i kroje mięso na drobniejsze kawałki by weszło do słoików układam w miarę ciasno. Każdy słoik do polowy zalewam zimna wodą i zakręcam i wtedy kiddy słoik potrząsam by przyprawy połączyły z mięsem .
Mięso w słoikach wymaga długiego procesu obróbki cieplnej ,dla tego pasteryzujemy je na mokro pierwszego dnia 2 godziny i zostawiam w garnkach do całkowitego ostygnięcia. Kolejnego dnia dolewam wodę go garnka ze słoikami tak by były zakryte ponad polowe a na dnie garnka mam ścierkę by słoiki nie pękły. Gdy słoiki już są pogotowane godzinę wyciągam z garnka sprawdzam czy wieczka są dobrze dokręcone w razie potrzeby dokręcam .
Słoiki odwracam do gory dnem zostawiam by ostygły i potem wstawiam do lodówki lub wynoszę w chlordane miejsce. Takie słoiki postoją nam ze 2 lata lub więcej pod warunkiem ze wcześniej ich nie zjemy. Po dokładne wykonanie zapraszam na film
Risotto z ryżem basmati i bez rosołu? Toż to zwykły ryż z boczniakiem.