Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na doskonały i nieco lżejszy pasztet. W moim domu wypiekanie pasztetów to wieloletnia tradycja. Przepis z dobrą radą w sprawie mięsa. Jeżeli gotujemy rosół, mięso wkładamy do zimnej wody. Jeżeli gotujemy kurczaka jako osobne danie, wkładamy go do wrzącej wody, będzie bardziej soczysty i miał większą wartość odżywczą.
Marchewka z groszkiem zagęszczana zasmażką, lekko słodka to doskonała jarzynk...
Odsłon: 85
Jeśli masz mało czasu, tylko podstawowe składniki w spiżarce i lodówce oraz d...
Odsłon: 728
Rosół przygotowany na pieczonym mięsie ma zdecydowanie więcej aromatu i dużo...
Odsłon: 4371
Marchewka z groszkiem zagęszczana zasmażką, lekko słodka to doskonała jarzynk...
Odsłon: 85
Jeśli masz mało czasu, tylko podstawowe składniki w spiżarce i lodówce oraz d...
Odsłon: 728
Rosół przygotowany na pieczonym mięsie ma zdecydowanie więcej aromatu i dużo...
Odsłon: 4371
Składniki
Cebulę obieramy i podpiekamy na suchej patelni. Wątróbkę przesmażamy na odrobinie oleju ( nie solimy ). Mięso z kurczaka dzielimy na porcje i płuczemy. Do dużego saganka wkładamy obrane warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Następnie wkładamy kawałki mięsa. Przykrywamy pokrywką. Zmniejszamy moc palnika do takiej, by kurczak w wodzie z warzywami lekko "pyrkotał". Tak wszystko gotujemy ok. 60-70 minut. Pod koniec solimy i pieprzymy. Potem wszystko studzimy, mięso oddzielamy od kości. Bułkę namaczamy w mleku i odciskamy. Mięso i warzywa mielimy w maszynce z drobnym sitkiem. Dodajemy jajka, bułkę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową , masę dokładnie wyrabiamy, przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blachy. Wierzch wyrównujemy łyżką maczaną w zimnej wodzie. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni.