Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepsze wędliny to domowe wędliny: bez konserwantów, sztucznych dodatków i wiadomo z jakiego mięsa. Polecam aromatyczny schab pieczony w całości, który może być podawany z pysznym sosem i kaszą gryczaną jako danie obiadowe lub jako wędlina do kanapek.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4047
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11138
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6387
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5422
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13371
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5132
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4047
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11138
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6387
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5422
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13371
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5132
Składniki
Jałowiec i kolendrę rozgniatamy nożem lub w moździerzu. Dodajemy pozostałe przyprawy i mieszamy. Schab myjemy, osuszamy i nacieramy mieszanką przypraw. Odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i obsmażamy na nim schab z wszystkich stron na rumiano.
Cebule i czosnek obieramy i kroimy w plastry. Naczynie żaroodporne natłuszczamy i na jego dnie układamy plastry cebuli. Na cebuli układamy obsmażony schab i obkładamy plastrami czosnku i wiórkami masła. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. i pieczemy ok. 1,5 godziny.
Po upieczeniu mięsa tłuszcz z naczynia żaroodpornego przecedzamy, dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku i mocno podgrzewamy. Plastry schabu podajemy z kaszą gryczaną polaną przygotowanym sosem. Schab możemy także podawać na zimno jako wędlinę na kanapki.