Bardzo smaczny parzony, wędzony filet z kurczaka. Wędzony metodą w garnku.
Filet kurczaka parzony wędzony.
Składniki
- 2 kompletne filety kurczaka ze skórą
- sól 1 łyżka
- garść majeranku
- 1 łyżeczka kolorowego pieprzu (gniecionego)
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
Składniki
- 2 kompletne filety kurczaka ze skórą
- sól 1 łyżka
- garść majeranku
- 1 łyżeczka kolorowego pieprzu (gniecionego)
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego

Potrzebne przybory kuchenne
garnek do wędzenia, pojemnik do peklowania, przędza wędliniarska,
Etapy przygotowania
01 -Wymyte, osuszone kompletne filety nacieramy dobrze solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem wkładamy do pojemnika i umieszczamy pojemnik w lodówce na 24 godziny.

02 - Po 24 godzinach moczymy w letniej osolonej wodzie dwie 30-35 cm. osłonki białkowe o średnicy 120 mm. 03 - Zwijamy kolejno każdą natartą pierś i wciskamy zwiniętą do osłonki.

04 - Oba końce osłonki zawiązujemy mocno i osznurowujemy jak na zdjęciu.

05 - Parzymy w temp. 90 stopni Celsjusza 10 minut i obniżamy temperaturę do 80 stopni i parzymy jeszcze 20 minut. Łączny czas parzenia powinien wynosić 30 minut.

06 - Po sparzeniu wieszamy na kiju do ostudzenia i osuszenia na 24 godziny.

07 - Wędzimy 2 godziny w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza.

08 - Studzimy i do lodówki.

UWAGA !!! Jednego nie opłaca się robić bo jest przepyszny i szybko znika :) Smacznego !!!

Przepis w Waszym wykonaniu (7)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 179

Inspirację na ten przepyszny filet z kaczki, zaczerpnąłem ze strony House of...
Odsłon: 82

Przepis dnia
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 820
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 3710
Ostatnio komentowane przepisy

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 179

Inspirację na ten przepyszny filet z kaczki, zaczerpnąłem ze strony House of...
Odsłon: 82

Przepis dnia
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 820
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 3710



Składniki
- 2 kompletne filety kurczaka ze skórą
- sól 1 łyżka
- garść majeranku
- 1 łyżeczka kolorowego pieprzu (gniecionego)
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
01 -Wymyte, osuszone kompletne filety nacieramy dobrze solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem wkładamy do pojemnika i umieszczamy pojemnik w lodówce na 24 godziny.
02 - Po 24 godzinach moczymy w letniej osolonej wodzie dwie 30-35 cm. osłonki białkowe o średnicy 120 mm. 03 - Zwijamy kolejno każdą natartą pierś i wciskamy zwiniętą do osłonki.
04 - Oba końce osłonki zawiązujemy mocno i osznurowujemy jak na zdjęciu.
05 - Parzymy w temp. 90 stopni Celsjusza 10 minut i obniżamy temperaturę do 80 stopni i parzymy jeszcze 20 minut. Łączny czas parzenia powinien wynosić 30 minut.
06 - Po sparzeniu wieszamy na kiju do ostudzenia i osuszenia na 24 godziny.
07 - Wędzimy 2 godziny w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza.
08 - Studzimy i do lodówki.
UWAGA !!! Jednego nie opłaca się robić bo jest przepyszny i szybko znika :) Smacznego !!!
Czy 250ml śmietany to nie za dużo? Co trzeba zrobić z tą śmietaną? Śmietana jest w składnikach, ale już nie w przygotowaniu.