Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna galantyna zrobiona jest z tylnej golonki wieprzowej i łopatki wieprzowej.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8696
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1277
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10317
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4680
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 758
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8696
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1277
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10317
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4680
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 758
Składniki
Gotowanie: Mięsa zalewamy wodą do ich zakrycia, dodajemy sól, liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy 60 minut, do miękkości mięs, nie rozgotowując. Ugotowane mięsa studzimy. Rozdrabnianie: Mięsa oddzielamy od kości. Mięso obrane z kości z golonki i łopatki kroimy w większą kostkę (2x2 lub 3x3 cm). Skórę kroimy w paski 5x2 cm. Przygotowanie galantyny: Do rozdrobionego mięsa dodajemy przyprawy, mieszamy. W razie potrzeby możemy dosolić. Gotowym farszem napełniamy wcześniej przygotowane osłonki. Mięsa w osłonkach zalewamy rozpuszczoną żelatyną w wywarze z gotowania mięs. Każdy baton dokładnie zawiązujemy.
Parzenie: Galantynę parzymy w temperaturze 80 stopni 120 minut.
Studzenie: Studzimy 30 minut w zimnej wodzie. Po ostudzeniu wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.
Smacznego !!!