Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karkówka Kebab to pieczony karczek w prostej, ale jakże aromatycznej marynacie. Z użyciem gotowej mieszanki przyprawowej do kebabu uzyskasz w domowych warunkach mięso podobne tego, które zamawiasz w ulubionym barze!
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5655
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 948
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 245
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 33954
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 94
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5655
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 948
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 245
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 33954
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 94
Składniki
Opłucz mięso pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Aby karkówka ładniej prezentowała się po upieczeniu, owiń ją nicią wędliniarską tak, by nadać jej foremny kształt.
Posiekaj drobno lub przeciśnij przez praskę czosnek. Może się zdarzyć, że czosnek będzie również w składzie przyprawy do kebabu, której używasz. Wówczas możesz dodać 1 ząbek mniej. Połącz czosnek z olejem. Dodaj przyprawę kebabu. Wymieszaj składniki marynaty na pastę. Zwróć uwagę, czy w mieszance znajduje się sól. Jeśli jej nie ma lub czujesz, że jest jej niewiele, dodaj trochę soli do marynaty. W sumie powinno jej być około 2 łyżeczki.
Dokładnie natrzyj mięso marynatą i owiń je szczelnie folią spożywczą. Wstaw do lodówki na co najmniej kilka godzin – najlepiej na całą dobę.
Zdejmij folię z zamarynowanego mięsa i przełóż je do rękawa do pieczenia. Zabezpiecz obie końcówki – zawiąż sznurkiem lub zepnij specjalnym klipsem. W zamkniętym rękawie wykonaj kilka niewielkich otworów, przez które z mięsa będzie uchodzić nadmiar pary. Ułóż karkówkę w naczyniu żaroodpornym.
Wstaw mięso na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do 160°C. Piecz przez 2 i pół godziny. Możesz też skrócić czas pieczenia mięsa do 90 minut, zwiększając temperaturę do 180°C, jednak dzięki powolnemu pieczeniu karkówka będzie bardziej soczysta i zachowa więcej wartości odżywczych. Po zakończeniu pieczenia nie zdejmuj od razu rękawa – pozostaw go do czasu, aż mięso nieco przestygnie.
Upieczoną karkówkę kebab możesz wykorzystać jako domową wędlinę – kroić w plasterki na kanapki. Możesz też kroić ją w grubsze plastry i serwować na gorąco z ziemniakami (albo kaszą) i sosem.