Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karkówka po zbójnicku to prosta pieczeń z karczku wieprzowego, która swoją nazwę zawdzięcza ostrym przyprawom. Czosnek, pieprz, curry, a przede wszystkim chili sprawiają, że mięso jest bardzo aromatyczne i pikantne. Jeśli chcesz mocniej „podkręcić” ten smak, dodaj więcej chili, a nawet zastąp je świeżymi papryczkami.
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 773
Polecam. Cytryna i kolendra to dobre dodatki do śledzi.
Odsłon: 220
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 163
Ciasteczka te przygotowałam z przepisu Kulinarneprzygody oto link do przepisu...
Odsłon: 102
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 773
Polecam. Cytryna i kolendra to dobre dodatki do śledzi.
Odsłon: 220
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 163
Ciasteczka te przygotowałam z przepisu Kulinarneprzygody oto link do przepisu...
Odsłon: 102
Składniki
Opłucz mięso i osusz ręcznikiem papierowym. Połącz wszystkie składniki marynaty. Wymieszaj miód z oliwą. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, roztarty w moździerzu majeranek i pieprz, a także curry, obie mielone papryki i sól. Wymieszaj dokładnie na jednolitą pastę i natrzyj nią karkówkę. Owiń mięso folią spożywczą. Odłóż na noc do lodówki.
Ułóż karkówkę w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym z przykrywką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez godzinę, co pewien czas podlewając mięso wytapiającymi się z niego sokami. Pod koniec pieczenia rozłóż na karkówce pokrojone na kawałki masło i zdejmij przykrycie. Piecz jeszcze 10-15 minut – aż skórka się zarumieni.
Nie rozkrawaj karkówki natychmiast po upieczeniu – pozwól jej chwilę „odpocząć”, dzięki czemu będzie bardziej soczysta. Przed podaniem pokrój w plastry. Karkówka po zbójnicku smakuje znakomicie z ziemniakami, kaszą albo świeżym pieczywem.