Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karkówka po zbójnicku to prosta pieczeń z karczku wieprzowego, która swoją nazwę zawdzięcza ostrym przyprawom. Czosnek, pieprz, curry, a przede wszystkim chili sprawiają, że mięso jest bardzo aromatyczne i pikantne. Jeśli chcesz mocniej „podkręcić” ten smak, dodaj więcej chili, a nawet zastąp je świeżymi papryczkami.
Jeśli macie sentyment do budyniu z sokiem, koniecznie spróbujcie kociewskiego...
Odsłon: 90
Krokiety na twarogu z dodatkiem kolendry i chili to bardzo aromatyczne, delik...
Odsłon: 5517
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 3988
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 108
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 683
Jeśli macie sentyment do budyniu z sokiem, koniecznie spróbujcie kociewskiego...
Odsłon: 90
Krokiety na twarogu z dodatkiem kolendry i chili to bardzo aromatyczne, delik...
Odsłon: 5517
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 3988
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 108
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 683
Składniki
Opłucz mięso i osusz ręcznikiem papierowym. Połącz wszystkie składniki marynaty. Wymieszaj miód z oliwą. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, roztarty w moździerzu majeranek i pieprz, a także curry, obie mielone papryki i sól. Wymieszaj dokładnie na jednolitą pastę i natrzyj nią karkówkę. Owiń mięso folią spożywczą. Odłóż na noc do lodówki.
Ułóż karkówkę w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym z przykrywką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez godzinę, co pewien czas podlewając mięso wytapiającymi się z niego sokami. Pod koniec pieczenia rozłóż na karkówce pokrojone na kawałki masło i zdejmij przykrycie. Piecz jeszcze 10-15 minut – aż skórka się zarumieni.
Nie rozkrawaj karkówki natychmiast po upieczeniu – pozwól jej chwilę „odpocząć”, dzięki czemu będzie bardziej soczysta. Przed podaniem pokrój w plastry. Karkówka po zbójnicku smakuje znakomicie z ziemniakami, kaszą albo świeżym pieczywem.