Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowa konserwa mięsna w słoikach. Karkówka w takim wydaniu doskonale sprawdzi się jako mięsny dodatek do kanapek. Odpowiednio doprawiona jest niezwykle aromatyczna i smaczna. Przygotowując ją samodzielnie możecie być spokojni o jej skład. Z pewnością będzie zdrowsza i smaczniejsza od sklepowych odpowiedników. Koniecznie wypróbujcie przepis i dajcie znać, jak smakuje Wam karkówka w takim wydaniu.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19820
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 470
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6881
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242673
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19820
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 470
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6881
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242673
Składniki
Karkówkę kroimy w kostkę i przekładamy do dużego naczynia. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, majeranek, chili, ziele angielskie i liście laurowe. Na koniec wsypujemy dwie łyżeczki żelatyny. Całość zalewamy wodą i mieszamy w taki sposób, aby całe mięso przeszło smakiem przypraw.
Naczynie przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki.
Na drugi dzień karkówkę przekładamy do czystych, wyparzonych wcześniej słoików. Staramy się wypełnić mięsem około 3/4 wysokości słoika. Całość dociskamy, słoik zakręcamy.
Słoiki z karkówką wstawiamy do garnka w taki sposób, aby zostawić między nimi delikatny dystans. Garnek wypełniamy wodą do 3/4 wysokości słoików. Mięsne konserwy gotujemy przez około 2 godziny na wolnym ogniu. Po tym czasie wyciągamy je z garnka i studzimy. Na drugi dzień proces pasteryzacji powtarzamy. Mięso w słoikach przechowujemy w lodówce nawet do kilku miesięcy.