Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karkówka z szynkowara to doskonała alternatywa dla kupnych wędlin. Mięso przygotowane w domu, z dodatkiem ulubionych przypraw, jest pysznym dodatkiem do kanapek. Wypróbuj nasz przepis na karkówkę z szynkowara.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 293
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 22665
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8891
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 704
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 293
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 22665
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8891
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 704
Składniki
Umyte i osuszone mięso ponakłuwaj widelcem lub delikatnie ubij mięso tłuczkiem. Rozgnieć w moździerzu ziarna kolorowego pieprzu i kolendry. Dodaj do nich pozostałe przyprawy (sól, majeranek, tymianek, paprykę słodką i ostrą) i dokładnie wymieszaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
Mięso natrzyj dokładnie sypkimi przyprawami oraz przeciśniętym czosnkiem. Przykryj szczelnie folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 24 godziny.
Gdy mięso się zapekluje, wyciągnij je z folii i umieść w szynkowarze. W garnku podgrzej wodę do temperatury 85 stopni Celsjusza. Musisz podgrzać tyle wody, by po włożeniu do garnka szynkowara, poziom wody znajdował się powyżej poziomu mięsa.
Szynkowar zamknij szczelnie pokrywą, umieść termometr i włóż do garnka z gorącą wodą. Całość podgrzewaj do czasu, aż temperatura mięsa wyniesie 70 stopni Celsjusza. Wówczas wyjmij szynkowar z wody i pozostaw go do ostygnięcia. Gdy szynkowar będzie już zimny, wstaw go do lodówki na co najmniej 6 godzin. W tym czasie mięso stężeje i bez problemu uda Ci się je wyjąć z szynkowaru.