Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karkówka z szynkowara to doskonała alternatywa dla kupnych wędlin. Mięso przygotowane w domu, z dodatkiem ulubionych przypraw, jest pysznym dodatkiem do kanapek. Wypróbuj nasz przepis na karkówkę z szynkowara.
Biała Caryca to pyszne ciasto z kremem śmietankowym i dużą ilością chrupiącyc...
Odsłon: 80461
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 7743
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 184
Biała Caryca to pyszne ciasto z kremem śmietankowym i dużą ilością chrupiącyc...
Odsłon: 80461
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 7743
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 184
Składniki
Umyte i osuszone mięso ponakłuwaj widelcem lub delikatnie ubij mięso tłuczkiem. Rozgnieć w moździerzu ziarna kolorowego pieprzu i kolendry. Dodaj do nich pozostałe przyprawy (sól, majeranek, tymianek, paprykę słodką i ostrą) i dokładnie wymieszaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
Mięso natrzyj dokładnie sypkimi przyprawami oraz przeciśniętym czosnkiem. Przykryj szczelnie folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 24 godziny.
Gdy mięso się zapekluje, wyciągnij je z folii i umieść w szynkowarze. W garnku podgrzej wodę do temperatury 85 stopni Celsjusza. Musisz podgrzać tyle wody, by po włożeniu do garnka szynkowara, poziom wody znajdował się powyżej poziomu mięsa.
Szynkowar zamknij szczelnie pokrywą, umieść termometr i włóż do garnka z gorącą wodą. Całość podgrzewaj do czasu, aż temperatura mięsa wyniesie 70 stopni Celsjusza. Wówczas wyjmij szynkowar z wody i pozostaw go do ostygnięcia. Gdy szynkowar będzie już zimny, wstaw go do lodówki na co najmniej 6 godzin. W tym czasie mięso stężeje i bez problemu uda Ci się je wyjąć z szynkowaru.