Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karkówka z szynkowara to doskonała alternatywa dla kupnych wędlin. Mięso przygotowane w domu, z dodatkiem ulubionych przypraw, jest pysznym dodatkiem do kanapek. Wypróbuj nasz przepis na karkówkę z szynkowara.
Pomysł na danie do ryżu,, ziemniaków czy makaronu. Jak kto woli. Bardzo prost...
Odsłon: 93
U mnie też już powoli czuć świąteczną aurę. :) Proponuję przekąskę ze śledzia...
Odsłon: 87
Karp moczony w mleku i cebuli to przepis, dzięki któremu ryba będzie bardziej...
Odsłon: 3906
Biały sos podstawowy stanowi bazę dla licznych wariantów sosów. Do bazy możem...
Odsłon: 106
Lekki i puszysty sernik a do tego łatwy i prosty w przygotowaniu.
Odsłon: 959
Polecam. Pychota. Samo dobro.
Odsłon: 395
Pomysł na danie do ryżu,, ziemniaków czy makaronu. Jak kto woli. Bardzo prost...
Odsłon: 93
U mnie też już powoli czuć świąteczną aurę. :) Proponuję przekąskę ze śledzia...
Odsłon: 87
Karp moczony w mleku i cebuli to przepis, dzięki któremu ryba będzie bardziej...
Odsłon: 3906
Biały sos podstawowy stanowi bazę dla licznych wariantów sosów. Do bazy możem...
Odsłon: 106
Lekki i puszysty sernik a do tego łatwy i prosty w przygotowaniu.
Odsłon: 959
Polecam. Pychota. Samo dobro.
Odsłon: 395
Składniki
Umyte i osuszone mięso ponakłuwaj widelcem lub delikatnie ubij mięso tłuczkiem. Rozgnieć w moździerzu ziarna kolorowego pieprzu i kolendry. Dodaj do nich pozostałe przyprawy (sól, majeranek, tymianek, paprykę słodką i ostrą) i dokładnie wymieszaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
Mięso natrzyj dokładnie sypkimi przyprawami oraz przeciśniętym czosnkiem. Przykryj szczelnie folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 24 godziny.
Gdy mięso się zapekluje, wyciągnij je z folii i umieść w szynkowarze. W garnku podgrzej wodę do temperatury 85 stopni Celsjusza. Musisz podgrzać tyle wody, by po włożeniu do garnka szynkowara, poziom wody znajdował się powyżej poziomu mięsa.
Szynkowar zamknij szczelnie pokrywą, umieść termometr i włóż do garnka z gorącą wodą. Całość podgrzewaj do czasu, aż temperatura mięsa wyniesie 70 stopni Celsjusza. Wówczas wyjmij szynkowar z wody i pozostaw go do ostygnięcia. Gdy szynkowar będzie już zimny, wstaw go do lodówki na co najmniej 6 godzin. W tym czasie mięso stężeje i bez problemu uda Ci się je wyjąć z szynkowaru.