Jak pierwszy raz zrobiłam to danie (bo nie bardzo wiedziałam co zrobić z resztami w lodówce) mąż po pierwszym kęsie powiedział zdziwiony "przecież to smakuje jak kaszanka" :) Więc niech tak będzie. Zapraszam na jarską "kaszankę" ;)
Kaszotto a'la kaszanka
Składniki
- 100 g kaszy gryczanej
- 1 cebula
- ½ pora
- ½ cukinii
- 6-8 pieczarek
- 2 łyżeczki pasty tahini
- 2-3 łyżki dowolnej śmietanki (ja zazwyczaj używam owsianej)
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- Szczypta papryki ostrej (na czubek łyżeczki)
- Sól, pieprz
- Olej
Składniki
- 100 g kaszy gryczanej
- 1 cebula
- ½ pora
- ½ cukinii
- 6-8 pieczarek
- 2 łyżeczki pasty tahini
- 2-3 łyżki dowolnej śmietanki (ja zazwyczaj używam owsianej)
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- Szczypta papryki ostrej (na czubek łyżeczki)
- Sól, pieprz
- Olej

Etapy przygotowania
Kaszę gotuję wg. opisu na opakowaniu.
Cebulę i pora drobno kroję i podsmażam na oleju. Jak cebula i por będą szkliste dodaję drobno pokrojone pieczarki. Lekko wszystko solę, dodaję czosnek niedźwiedzi, obie papryki, 1 łyżkę sosu sojowego i smażę aż pieczarki będą miękkie. Na końcu dodaję drobniutko pokrojoną cukinię. Smażę wszystko aż cukinia zmięknie. Dodaję kaszę i mieszam z warzywami. Dolewam śmietankę i dodaję pastę tahini. Wszystko teraz dokładnie mieszam, dodaję resztę sosu sojowego i doprawiam pieprzem i solą. Jeśli kaszotto jest za suche dodaję jeszcze oleju.

Danie to najlepsze jest z ogórkiem kiszonym własnej roboty ;)

Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Przepyszny sos kaparowy. który przez dodatek jajek na twardo wspaniale wpasuj...
Odsłon: 46

Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 3627
Świetnie prezentuje się na świątecznym stole.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Przyprawy
- Śledziowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 185

Pyszny pieczony pasztet z kaczki i kurczaka. Pasztet jest z tych twardszych,...
Odsłon: 55

Aromatyczna, delikatna wątróbka w towarzystwie karmelizowanej cebuli, soczyst...
Odsłon: 70
Ostatnio komentowane przepisy
Przepyszny sos kaparowy. który przez dodatek jajek na twardo wspaniale wpasuj...
Odsłon: 46

Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 3627
Świetnie prezentuje się na świątecznym stole.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Przyprawy
- Śledziowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 185

Pyszny pieczony pasztet z kaczki i kurczaka. Pasztet jest z tych twardszych,...
Odsłon: 55

Aromatyczna, delikatna wątróbka w towarzystwie karmelizowanej cebuli, soczyst...
Odsłon: 70



Składniki
- 100 g kaszy gryczanej
- 1 cebula
- ½ pora
- ½ cukinii
- 6-8 pieczarek
- 2 łyżeczki pasty tahini
- 2-3 łyżki dowolnej śmietanki (ja zazwyczaj używam owsianej)
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- Szczypta papryki ostrej (na czubek łyżeczki)
- Sól, pieprz
- Olej
Kaszę gotuję wg. opisu na opakowaniu.
Cebulę i pora drobno kroję i podsmażam na oleju. Jak cebula i por będą szkliste dodaję drobno pokrojone pieczarki. Lekko wszystko solę, dodaję czosnek niedźwiedzi, obie papryki, 1 łyżkę sosu sojowego i smażę aż pieczarki będą miękkie. Na końcu dodaję drobniutko pokrojoną cukinię. Smażę wszystko aż cukinia zmięknie. Dodaję kaszę i mieszam z warzywami. Dolewam śmietankę i dodaję pastę tahini. Wszystko teraz dokładnie mieszam, dodaję resztę sosu sojowego i doprawiam pieprzem i solą. Jeśli kaszotto jest za suche dodaję jeszcze oleju.
Danie to najlepsze jest z ogórkiem kiszonym własnej roboty ;)
Już wiem co w czwartek na obiad.A do tego wątróbka. Przepis zabieram. Może to profanacja, ale jak kaszanka to kaszanka. Dziękuję za to cudo.