Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wędzone kawałki schabu metodą w garnku, na zrębkach olcha/buk. Idealna wędlina do kanapek.
garnek do wędzenia, pojemnik do peklowania
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 683
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1007
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 2018
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 683
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1007
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 2018
Składniki
Wykonanie solanki, peklowanie: Do litra zimnej wody dodajemy peklosól, cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Zimną solanką zalewamy mięso w pojemniku. Mięso musi być całkowicie zalane. Peklujemy 5 dni.
Osuszanie: Po okresie peklowania osznurowujemy mięso i wieszamy na kiju. Osuszamy przez kilka godzin (najlepiej całą noc) w pokojowej temperaturze. Mięsa muszą być suche. Można też osuszyć w piekarniku w temperaturze 40-50 stopni Celsjusza przez około 2 godziny z termo obiegiem przy lekko uchylonej klapie.
Wędzenie: Wędzimy na zrębkach olcha/brzoza 2 godziny w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza, podpiekamy w kolejnych 30 minutach w temperaturze 80 stopniach Celsjusza. Po procesie podpiekania kończymy wędzenie.
Studzenie: Uwędzone kawałki schabu wieszamy na kiju i studzimy, ostudzone przechowujemy w lodówce.
Smacznego !!!