Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wędzone kawałki schabu metodą w garnku, na zrębkach olcha/buk. Idealna wędlina do kanapek.
garnek do wędzenia, pojemnik do peklowania
Aromatyczne, pełne smaku, delikatne w środku z pięknie podpieczoną, chrupiącą...
Odsłon: 412
To doskonały sposób na wykorzystanie pozostałych z dnia poprzedniego czy z ob...
Odsłon: 76
Prosta do przygotowania, pełna smaku i warzyw sałatka z ogórków, która idealn...
Odsłon: 50597
To przepis na sernik bez spodu, z sera z wiaderka, na szybko. Jest maślany i...
Odsłon: 16
Aromatyczne, pełne smaku, delikatne w środku z pięknie podpieczoną, chrupiącą...
Odsłon: 412
To doskonały sposób na wykorzystanie pozostałych z dnia poprzedniego czy z ob...
Odsłon: 76
Prosta do przygotowania, pełna smaku i warzyw sałatka z ogórków, która idealn...
Odsłon: 50597
To przepis na sernik bez spodu, z sera z wiaderka, na szybko. Jest maślany i...
Odsłon: 16
Składniki
Wykonanie solanki, peklowanie: Do litra zimnej wody dodajemy peklosól, cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Zimną solanką zalewamy mięso w pojemniku. Mięso musi być całkowicie zalane. Peklujemy 5 dni.
Osuszanie: Po okresie peklowania osznurowujemy mięso i wieszamy na kiju. Osuszamy przez kilka godzin (najlepiej całą noc) w pokojowej temperaturze. Mięsa muszą być suche. Można też osuszyć w piekarniku w temperaturze 40-50 stopni Celsjusza przez około 2 godziny z termo obiegiem przy lekko uchylonej klapie.
Wędzenie: Wędzimy na zrębkach olcha/brzoza 2 godziny w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza, podpiekamy w kolejnych 30 minutach w temperaturze 80 stopniach Celsjusza. Po procesie podpiekania kończymy wędzenie.
Studzenie: Uwędzone kawałki schabu wieszamy na kiju i studzimy, ostudzone przechowujemy w lodówce.
Smacznego !!!