Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wędzone kawałki schabu metodą w garnku, na zrębkach olcha/buk. Idealna wędlina do kanapek.
garnek do wędzenia, pojemnik do peklowania
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 660
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1391
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25776
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 660
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1391
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25776
Składniki
Wykonanie solanki, peklowanie: Do litra zimnej wody dodajemy peklosól, cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Zimną solanką zalewamy mięso w pojemniku. Mięso musi być całkowicie zalane. Peklujemy 5 dni.
Osuszanie: Po okresie peklowania osznurowujemy mięso i wieszamy na kiju. Osuszamy przez kilka godzin (najlepiej całą noc) w pokojowej temperaturze. Mięsa muszą być suche. Można też osuszyć w piekarniku w temperaturze 40-50 stopni Celsjusza przez około 2 godziny z termo obiegiem przy lekko uchylonej klapie.
Wędzenie: Wędzimy na zrębkach olcha/brzoza 2 godziny w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza, podpiekamy w kolejnych 30 minutach w temperaturze 80 stopniach Celsjusza. Po procesie podpiekania kończymy wędzenie.
Studzenie: Uwędzone kawałki schabu wieszamy na kiju i studzimy, ostudzone przechowujemy w lodówce.
Smacznego !!!