Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na wielkanocnym stole polecam-.
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 837
Kolejne słoiczki maszerują do spiżarni. To stary przepis mojej Teściowej. Te...
Odsłon: 4639
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 3133
Pyszne ciastka do kawy, na drugie śniadanie do szkoły czy do pracy. Drożdżówk...
Odsłon: 644
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 837
Kolejne słoiczki maszerują do spiżarni. To stary przepis mojej Teściowej. Te...
Odsłon: 4639
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 3133
Pyszne ciastka do kawy, na drugie śniadanie do szkoły czy do pracy. Drożdżówk...
Odsłon: 644
Składniki
Filet z indyka i pierś kurczaka oraz boczek mielę maszynką do mięsa oczka duże. Mięso od szynki kroję na kawałki 1 cm kwadraty. Mięso przekładam do miski, dodaję, pieprz, majeranek roztarty, czosnek przeciśnięty przez praskę i roztarty w soli, dodaję wodę.
Wszystko wyrabiam rękoma dokładnie na kleistą masę i odstawiam na dwie godziny do lodówki.. Jelita moczę w letniej wodzie dwie godziny. Następnie naciągam na kurek do wody i przepłukuję zimną wodą.
Kiełbasę wyrabiam maszynką do mięsa do której dokręcam specjalny lejek na który naciągam jelita. Co 20 cm kiełbasę okręcam, czyli porcjuje.
Kiełbasę mrożę sparzoną albo surową. Jelita można kupić w marketach paczkowane.