Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiełbasa ta jest smaczna i zdrowa nie zawiera azotanów ( nie dodajemy do niej peklosoli ). Ja kilka kiełbasek zamroziłem na później w zamrażarce. Ma ona lekko wyczuwalny smak zielonej mięty.
maszynka do mielenia mięsa, deska do krojenia, ostry nóż, duża miska, łyżka stołowa, jelita wieprzowe, lejek do kiełbas,
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1770
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 274
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21784
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1770
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 274
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21784
Składniki
Mięso i boczek zmiel w maszynce przez sitko 8 mm. Pora drobno posiekaj lub także zmiel w maszynce na takich samych oczkach jak mięso ( ja zmieliłem, nie chciało mi się drobno siekać ). Do zmielonego mięsa i pora dodaj miętę , cząber, paprykę , dopraw do smaku pieprzem i solą , dokładnie wymieszaj całość. Odstaw na 18 - 24 godziny w chłodne i ciemne miejsce np. do lodówki.
Po tym czasie dodaj do mięsa około 200 ml zimnej wody i ponownie dokładnie wymieszaj. Masą kiełbasianą nadziewaj jelita wieprzowe i skręcaj w odcinki około 15 - 20 cm w zależności od potrzeb. Jelita przed nadziewaniem namocz w letniej wodzie przez około 20 minut. Kiełbasę możesz piec w piekarniku w żaroodpornym naczyniu z niedużą ilością tłuszczu pod przykryciem.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 C, a po około 10 minutach skręcamy do 170 C. Pieczemy łącznie około 30 - 40 minut. Na 10 - 15 minut przed wyjęciem kiełbasek możemy naczynie odkryć, aby kiełbaski nam się lekko zarumieniły. Kiełbasę możemy też smażyć na patelni pod przykryciem tylko wtedy musimy ją od czasu do czasu obrócić na drogą stronę.
Przepis na tę kiełbasę pochodzi z Macedonii , a dokładniej z regionu Egejskiego, greckiej części tej krainy. Gorąco polecam ten przepis, kiełbaska jest naprawdę pyszna !
Smacznego !