Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smak bardzo delikatny, żadna z przypraw nie dominuje. Bardzo chuda i nadaje się dla wymagających (bo chuda) na kanapki.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 141
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3825
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 260
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 297
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 141
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3825
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 260
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 297
Składniki
Przyprawy na 1 kg farszu: Pieprz naturalny mielony 1g Pieprz biały mielony 1g Kolendra mielona 1g Gałka muszkatołowa 1g Czosnek świeży 1g Peklosól 18g Cukier 2g Woda na całość 50-100ml
Mieso z szynki i golonki krojone w kostkę około 4 x 4 cm, peklowane osobno na sucho w lodówce przez okres 48 godzin.
Następnie, golonka mielona na sitku 2 mm, szynka bez mielenia, jedynie uplastyczniona.
Do klasy III dodane przyprawy wraz z 100 ml wody i wymieszane do uzyskania kleistej masy. Klasa I również wymieszana do kleistości i dodana do klasy III. Wszystko razem dobrze wymieszane i nabite w osłonki białkowe o średnicy 105 mm.
Osadzanie: ok 2 godziny w temperaturze 20°C. Osuszanie w wędzarni ok 30 minut w temperatuże 45°C. Wędzenie w temperaturze ok. 50-55°C do koloru. Parzenie: w temperaturze 72-75°C do uzyskania temperatury w batonie 68°C.