Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smak bardzo delikatny, żadna z przypraw nie dominuje. Bardzo chuda i nadaje się dla wymagających (bo chuda) na kanapki.
Szybki i smaczny obiad
Odsłon: 1365
Ciasto palce lizać. A jesienią jest obowiązkowo do zrobienia. Polecam.
Odsłon: 4717
Sobota - to czas na grillowanie. Prosty przepis na smakowity kociołek pełen r...
Odsłon: 280
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 799
Efekt chrupkości najłatwiej uzyskać dodając więcej oleju do smażenia, i tak o...
Odsłon: 1138
Szybki i smaczny obiad
Odsłon: 1365
Ciasto palce lizać. A jesienią jest obowiązkowo do zrobienia. Polecam.
Odsłon: 4717
Sobota - to czas na grillowanie. Prosty przepis na smakowity kociołek pełen r...
Odsłon: 280
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 799
Efekt chrupkości najłatwiej uzyskać dodając więcej oleju do smażenia, i tak o...
Odsłon: 1138
Składniki
Przyprawy na 1 kg farszu: Pieprz naturalny mielony 1g Pieprz biały mielony 1g Kolendra mielona 1g Gałka muszkatołowa 1g Czosnek świeży 1g Peklosól 18g Cukier 2g Woda na całość 50-100ml
Mieso z szynki i golonki krojone w kostkę około 4 x 4 cm, peklowane osobno na sucho w lodówce przez okres 48 godzin.
Następnie, golonka mielona na sitku 2 mm, szynka bez mielenia, jedynie uplastyczniona.
Do klasy III dodane przyprawy wraz z 100 ml wody i wymieszane do uzyskania kleistej masy. Klasa I również wymieszana do kleistości i dodana do klasy III. Wszystko razem dobrze wymieszane i nabite w osłonki białkowe o średnicy 105 mm.
Osadzanie: ok 2 godziny w temperaturze 20°C. Osuszanie w wędzarni ok 30 minut w temperatuże 45°C. Wędzenie w temperaturze ok. 50-55°C do koloru. Parzenie: w temperaturze 72-75°C do uzyskania temperatury w batonie 68°C.