Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowa kiełbasa golonkowa, parzona, nie wędzona. Kiełbasa którą wykonać możemy bez posiadania wędzarni.
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1065
Polecam.
Odsłon: 1029
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 958
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1065
Polecam.
Odsłon: 1029
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 958
Składniki
Golonkę czyścimy, myjemy w bieżącej wodzie, osuszamy papierowymi ręczniczkami, pozbawiamy kości. Rozkładamy płat mięsa bez skóry, tniemy na kawałki o wielkości około 4 cm/4 cm, mięso z łopatki przepuszczamy przez sito 8 mm. Kawałki golonki i zmielone mięso z łopatki wkładamy do większej miski, dodajemy sól peklową i sos sojowy, dokładnie wyrabiamy kilka minut.
Wyrobiony farsz umieszczamy w pojemniku i wstawiamy do lodówki na 48 godzin. Po 24 godzinach proponuję jeszcze raz wymieszać.
Po okresie peklowania dodajemy żelatynę i pozostałe suche przyprawy wymieszane w 100 ml zimnej wody. Wyrabiamy około 10 minut.
Wyrobionym farszem napełniamy osłonkę białkową, zawiązujemy ścisło. W między czasie nagrzewamy wodę do 80-85 stopni Celsjusza, wkładamy baton i parzymy 4 godziny.
Po procesie parzenia studzimy 15 minut w zimnej wodzie. Po ostudzeniu w zimnej wodzie wieszamy na kiju i poddajemy dalszemu chłodzeniu do temperatury poniżej 15 stopni Celsjusza. Przechowujemy w lodówce. Smacznego!!!