Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna parzona kiełbasa z wieprzowej golonki, doprawiona przyprawami, idealna do kanapek.
maszynka do mielenia mięsa, nóż, nadziewarka do kiełbas
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5276
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 836
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5053
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1301
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5276
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 836
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5053
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1301
Składniki
Mięso peklujemy 5 dni w solance .
500 gram mięsa przepuszczamy przez sitko 8 mm, 500 gram przez szarpak a pozostałe pół kilograma przepuszczamy przez sitko 2,5 mm.
Do zmielonego mięsa dodajemy przyprawy i wyrabiamy około 25 minut do momentu aż mięso puści klej i będzie kleić się do dłoni.
Gotowym farszem nabijamy osłonki, mocno zawiązujemy z obu stron i wieszamy kiełbasę na kiju żeby z dwie godziny się osadzała.
W garnku zagotowujemy wodę i do wrzącej wody wkładamy kiełbasę. Po włożeniu kiełbasy stopniowo zmniejszamy temperaturę wody do 80 stopni Celsjusza i parzymy 4 godziny do osiągnięcia wewnątrz batonu 68 stopni Celsjusza.
Sparzoną kiełbasę wieszamy na kiju i studzimy. Ostudzoną umieszczamy w lodówce najlepiej na noc.
Po tym czasie możemy konsumować. Smacznego !!!