Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowa wędzona kiełbasa wybornie smakuje sama oraz jako dodatek do grochówki, bigosu czy białego barszczu lub żurku. Poniżej przedstawiam sprawdzony przepis moich rodziców.
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 257
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 886
Sos jest bardzo dobry. Zrobiony do słoiczków ułatwia życie zapracowanym. Jes...
Odsłon: 7177
Domowy ocet jabłkowy jest bardzo przydatny w kuchni i bardzo zdrowy.
Odsłon: 8737
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 257
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 886
Sos jest bardzo dobry. Zrobiony do słoiczków ułatwia życie zapracowanym. Jes...
Odsłon: 7177
Domowy ocet jabłkowy jest bardzo przydatny w kuchni i bardzo zdrowy.
Odsłon: 8737
Składniki
Mięso mielimy na grubym oczku. Przyprawy tłuczemy w moździerzu. Czosnek obieramy, drobno siekamy, następnie rozcieramy nożem z solą. Mięso mieszamy w misce ręką z solą, czosnkiem i przyprawami do smaku. Dolewamy wodę i dalej mieszamy. Mięso ma mieć gładką konsystencję. Maszynką ręczną napychamy jelita. Owijamy je na drążki. Wędzimy w wędzarni ok. 3,5 godziny na drewnie z drzew liściastych. Po uwędzeniu przechowujemy w suchym chłodnym miejscu. Porady: Do wędzenia używamy drewna okorowanego, z drzewa dębowego lub owocowego np. jabłoni, śliwki, wiśni... Jeżeli ktoś nie ma możliwości uwędzenia kiełbasy można ugotować- powstanie wtedy biała kiełbasa, lub nakłuć widelcem kiełbasę i upiec w prodiżu lub piekarniku - powstanie wtedy pyszna pieczona kiełbasa. Część mięsa (najładniejsze kawałki szynki) można ręcznie pokroić w kostkę, następnie domieszać do zmielonej na grubym oczku karkówki, wtedy w kiełbasie będą trafiać się całe kawałki mięsa. Radzę robić kiełbasę z około 5 kg mięsa (3 kg karkówki, 2 kg szynki), wychodzi wtedy ok. 8-10 pętek kiełbasy.