Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczny boczek ze słoja. W słoiku powstał bardzo delikatny smalec o smaku czosnkowym oraz pyszna galaretka która wytworzyła się z boczku podczas pasteryzacji.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15543
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4663
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 345
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2832
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15543
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4663
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 345
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2832
Składniki
Boczek płuczemy, osączamy z wody, osuszamy papierowymi ręczniczkami. Kroimy w kostki 5 cm / 4 cm. Dopasowujemy wielkość pod wymiar słoików w których będziemy wkładać boczek, ja użyję słoików 0,33 l. Pokrojony boczek w kostkę solimy, pieprzymy i posypujemy majerankiem dodajemy pokrojoną w kostkę papryczkę chilli. Czosnek kroimy w plasterki i dodajemy do boczku, wszystko dokładnie mieszamy. Miskę z przyprawionym boczkiem przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na kilka godzin żeby kawałki boczku przeszły ziołami i czosnkiem. W między czasie przygotowujemy słoiczki, wyparzamy w gorącej wodzie, do każdego wkładamy listek laurowy i 4-5 ziaren ziela angielskiego. Wybieramy plasterki czosnku z boczku i po równo wkładamy je do słoików. Wkładamy również kawałki boczku do 3/4 wysokości słoiczka. Tak napełnione słoiczki boczkiem zakręcamy szczelnie i pasteryzujemy.
Słoiczek 0,33l 40 + 25 + 17 minut w temperaturze 100 stopni Celsjusza.
Smacznego !!!