Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna, idealna do kanapek mielonka zrobiona z mięsa wieprzowego w szynkowarze.
szynkowar, maszynka do mielenia mięsa, nóż,
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3722
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2056
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5474
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5510
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3722
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2056
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5474
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5510
Składniki
Wymyte i osączone mięsa kroimy w kostkę 3 x 4 cm, mięso z karczku mielimy przez sitko 12 mm a boczek mielimy przez sitko 8 mm. Zmielone mięsa wkładamy do większej miski, dodajemy wszystkie przyprawy wymieszane z wywarem i dobrze wyrabiamy farsz (około pół godziny aż będzie bardzo kleisty).
Tak wyrobionym farszem napełniamy woreczek włożony do szynkowara. Napełniamy warstwami ugniatając by pozbyć się powietrza z woreczka. Dobrze napełniony woreczek w szynkowarze bierzemy i 3-4 razy mocno stukamy szynkowarem o twarde podłoże, po to by ładnie farsz się docisnął, zawiązujemy woreczek i uzbrajamy szynkowar. Tak uzbrojony szynkowar wstawiamy do lodówki na 24 godziny w celu osadzenia i poddaniu procesu peklowania.
Po tym 24 godzinnym czasie wstawiamy do garnka szynkowar i napełniamy garnek wodą gorącą do wysokości dekla dociskającego mięso. Parzymy 2 godziny w temperaturze 75 stopni Celsiusza. Po procesie parzenia chłodzimy w zimnej wodzie i ostudzony szynkowar wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Po tym czasie rozbrajamy szynkowar i wyciągamy woreczek ruchami prawo - lewo.
Smacznego !!!