Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo łatwa w przygotowaniu mielonka z szynki i podgardla wieprzowego. Podgardle dodano żeby mielonka nie była zbyt chuda gdyż dodany tłuszcz jest nośnikiem smaku :)
maszynka do mielenia, szynkowar, woreczek do szynkowaru, miska,
Bardzo lubię surówkę z selera korzeniowego, więc postanowiłam stworzyć fermen...
Odsłon: 34
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1437
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 290
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 3225
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 333
Bardzo lubię surówkę z selera korzeniowego, więc postanowiłam stworzyć fermen...
Odsłon: 34
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1437
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 290
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 3225
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 333
Składniki
Farsz trzeba samemu spróbować bo każdy lubi mniej lub więcej słony. Ja podałem przepis na mniej słony. Zmielone mięsa przyprawić i dobrze wyrobić, wyrabiać około 25 minut. Po wyrobieniu próbujemy, jak jest dobry to napełniamy woreczek do szynkowara farszem tak aby nie było powietrza w środku. Zawiązujemy woreczek i przyciskamy deklem ze sprężyną. Tak przygotowany szynkowar wstawiamy na 24 godziny do lodówki.
Po tym czasie parzymy w temperaturze 75 st.C. 120 minut (jak mamy miejsce do termometru w szynkowarze, parzymy do temperatury 68 stopni Celsjusza wewnątrz mielonki), studzimy w zimnej wodzie.
Po wystudzeniu wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Smacznego !!!