Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Są to smaki mojego dzieciństwa. Przepis pochodzi z kajecika mojego dziadka. Pasztetowa ze szczypiorkiem jest bardzo smakowitym produktem z nutką szczypiorku i wyrazistością wątroby. Kto raz jej spróbuje zawsze będzie do niej wrcał.
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 116
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2788
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1317
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 768
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 116
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2788
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1317
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 768
Składniki
Zagotowujemy w odpowiedniej wielkości naczyniu, wodę. Wkładamy mięso, podgardle, słoninę i parzymy 40 minut w temperaturze 90°C (nie gotujemy). W między czasie mielimy surową wątrobę i cebulę na sitku 2-3 mm i dodajemy całą odważoną sól. Dobrze mieszamy. Wątroba z solą zgęstnieje i będzie naszym emulgatorem co sprawi lepsze połączenie poszczególnych składników wsadu naszej wątrobianki.
Przygotowujemy szczypiorek, kroimy w 5 mm odcinki. Mielimy sparzone mięso na sitku 2-3mm, dodajemy resztę odważonych przypraw, wątrobę z solą i bierzemy blender. Blendujemy wszystko na masę konsystencji budyniu, następnie dodajemy pokrojony szczypiorek i już mieszamy ręką lub drewnianą łyżką. Nabijamy w jelita sztuczne lub naturalne wieprzowe proste. Dzielimy na odpowiadające nam odcinki przewiązując sznurkiem wędliniarskim i parzymy w temperaturze 82-84°C przez okres 40 minut. Chłodzimy w zimnej wodzie i odwieszamy do ocieknięcia i wystudzenia.