Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Są to smaki mojego dzieciństwa. Przepis pochodzi z kajecika mojego dziadka. Pasztetowa ze szczypiorkiem jest bardzo smakowitym produktem z nutką szczypiorku i wyrazistością wątroby. Kto raz jej spróbuje zawsze będzie do niej wrcał.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 2211
Pączki bez dodatku cukru i bez mąki pszennej. Idealne dla osób na diecie i cu...
Odsłon: 2141
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 495
Czerwona kapusta jest skuteczna w leczeniu otyłości i cukrzycy typu 2. Wspier...
Odsłon: 917
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 1049
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 2211
Pączki bez dodatku cukru i bez mąki pszennej. Idealne dla osób na diecie i cu...
Odsłon: 2141
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 495
Czerwona kapusta jest skuteczna w leczeniu otyłości i cukrzycy typu 2. Wspier...
Odsłon: 917
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 1049
Składniki
Zagotowujemy w odpowiedniej wielkości naczyniu, wodę. Wkładamy mięso, podgardle, słoninę i parzymy 40 minut w temperaturze 90°C (nie gotujemy). W między czasie mielimy surową wątrobę i cebulę na sitku 2-3 mm i dodajemy całą odważoną sól. Dobrze mieszamy. Wątroba z solą zgęstnieje i będzie naszym emulgatorem co sprawi lepsze połączenie poszczególnych składników wsadu naszej wątrobianki.
Przygotowujemy szczypiorek, kroimy w 5 mm odcinki. Mielimy sparzone mięso na sitku 2-3mm, dodajemy resztę odważonych przypraw, wątrobę z solą i bierzemy blender. Blendujemy wszystko na masę konsystencji budyniu, następnie dodajemy pokrojony szczypiorek i już mieszamy ręką lub drewnianą łyżką. Nabijamy w jelita sztuczne lub naturalne wieprzowe proste. Dzielimy na odpowiadające nam odcinki przewiązując sznurkiem wędliniarskim i parzymy w temperaturze 82-84°C przez okres 40 minut. Chłodzimy w zimnej wodzie i odwieszamy do ocieknięcia i wystudzenia.