Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Są to smaki mojego dzieciństwa. Przepis pochodzi z kajecika mojego dziadka. Pasztetowa ze szczypiorkiem jest bardzo smakowitym produktem z nutką szczypiorku i wyrazistością wątroby. Kto raz jej spróbuje zawsze będzie do niej wrcał.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5296
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 848
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11725
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5060
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1314
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5296
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 848
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11725
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5060
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1314
Składniki
Zagotowujemy w odpowiedniej wielkości naczyniu, wodę. Wkładamy mięso, podgardle, słoninę i parzymy 40 minut w temperaturze 90°C (nie gotujemy). W między czasie mielimy surową wątrobę i cebulę na sitku 2-3 mm i dodajemy całą odważoną sól. Dobrze mieszamy. Wątroba z solą zgęstnieje i będzie naszym emulgatorem co sprawi lepsze połączenie poszczególnych składników wsadu naszej wątrobianki.
Przygotowujemy szczypiorek, kroimy w 5 mm odcinki. Mielimy sparzone mięso na sitku 2-3mm, dodajemy resztę odważonych przypraw, wątrobę z solą i bierzemy blender. Blendujemy wszystko na masę konsystencji budyniu, następnie dodajemy pokrojony szczypiorek i już mieszamy ręką lub drewnianą łyżką. Nabijamy w jelita sztuczne lub naturalne wieprzowe proste. Dzielimy na odpowiadające nam odcinki przewiązując sznurkiem wędliniarskim i parzymy w temperaturze 82-84°C przez okres 40 minut. Chłodzimy w zimnej wodzie i odwieszamy do ocieknięcia i wystudzenia.