Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasztet drobiowy zrobiony z wątróbek, serc i mięsa drobiowego. Jako dodatek dla zaostrzenia smaku dodano ostry sos z papryczek habanero oraz przypraw.
maszynka do mielenia, słoiczki, miska,
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 94
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 44
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 67
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 94
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 44
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 67
Składniki
Ćwiartki z kurczaka czyścimy, serca rozcinamy i dokładnie myjemy, z wątróbek usuwamy ścięgna i żyły. Ćwiartki i serca wkładamy do garnka z gotującą wodą i gotujemy 30 minut. Podczas gotowania zdejmujemy szumowiny, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gdy mięso z kurczaka będzie miękkie wyjmujemy go z garnka a dodajemy pokrojone w kawałki warzywa, marchew, pietruszkę i seler. Całość gotujemy do miękkości warzyw. Jeżeli warzywa i serca będą miękkie, wyjmujemy z garnka. Odlewamy połowę wywaru a w drugiej połowie parzymy przez 15-20 minut wątróbki, wątróbki należy przed parzeniem przekroić na połówki, dobrze wymoczyć w kilku wodach. Z ćwiartek kurczaka obieramy mięso i mielimy wszystko przez sitko 2 mm, ugotowane warzywa, mięso z kurczaka, serca i sparzone wątróbki. Do zmielonych składników dodajemy sos z ostrych papryczek, wszystkie suche przyprawy i wywar z gotowania mięs. Wywar musimy delikatnie dodawać, dodajemy tyle żeby gęstość pasztetu dopasować do swojego wymogu, żeby pasztet był łatwy do smarowania i nie był twardy po wyjęciu z lodówki.
Z początku wszystkie składniki mieszamy ręcznie, później rozdrabniamy blenderem , na gładką masę. Po wyrobieniu sprawdzamy jeszcze smak, w razie potrzeby możemy go doprawić do smaku.
Gotową masą napełniamy słoiczki, wcześniej wyparzone. Napełnione słoiczki zakręcamy i wkładamy do dużego garnka w którym dno wyłożone jest szmatką lub pieluchą tetrową. Zalewamy gorącą wodą, lub zimną, jak nie mamy gorącej i pasteryzujemy 60 minut od momentu zagotowania się wody. Po pasteryzacji studzimy, sprawdzamy czy dobrze słoiczki się zamknęły. Ostudzone przechowujemy w lodówce.
Smacznego!!!