Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasztet pieczony w domowym wydaniu to kwintesencja smaków rozmaitych rodzajów mięs, marchewki, czosnku i przypraw. Idealny na kanapki lub jako samodzielna przystawka na zimno.
Zimą i na przedwiośniu na stołach królują bulwy i korzenie, a nie pomidory, c...
Odsłon: 60
Polecam na kolację.
Odsłon: 183
Lime Curd czyli Lemon Curd, ale z limonek ;). Krem świetnie sprawdzi się do l...
Odsłon: 24
Zimą i na przedwiośniu na stołach królują bulwy i korzenie, a nie pomidory, c...
Odsłon: 60
Polecam na kolację.
Odsłon: 183
Lime Curd czyli Lemon Curd, ale z limonek ;). Krem świetnie sprawdzi się do l...
Odsłon: 24
Składniki
Wieprzowinę i wołowinę pokrój w średniej wielkości kostkę. Posól i popieprz z każdej strony. Wrzuć do dużego garnka i zalej wodą. Dodaj liście laurowe i ziela angielskie. Zagotuj. Zmniejsz moc palnika i gotuj około godziny aż mięso będzie miękkie. W tym czasie obierz marchewkę, podziel na mniejsze kawałki i dodaj pół godziny przed końcem gotowania do mięsa. Dodaj jeszcze trochę soli i pieprzu.
Z boczku wędzonego surowego odkrój skórę i pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj w piórka. Wątróbkę posól i oprósz mąką. Na patelni najpierw podsmaż na rumiano wątróbkę z cebulą. Uważaj, bo mięso będzie pryskać, więc przykryj patelnię pokrywką. Przełóż do miski. Na tej samej patelni podsmaż boczek aż zrobi się rumiany. Przełóż do wcześniej przygotowanej wątróbki.
Mięso i marchewki odsącz z wody, przełóż do miski z pozostałymi składnikami. Zostaw sobie pół szklanki bulionu, który się wytworzył.
Teraz zmiel wołowinę, wieprzowinę, boczek, wątróbkę, podsmażoną cebulkę i marchewki. Zrób to trzykrotnie, aby powstała jednolita i gładka masa. W międzyczasie dolewaj bulionu do zmielonego mięsa. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Dodaj do masy i wymieszaj.
Ziele angielskie rozgnieć w moździerzu. Dodaj do przygotowanej masy. Dopraw ją majerankiem, papryką słodką mieloną, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wyrabiaj masę przez kilka minut. Posmakuj, czy to odpowiednia ilość przypraw i dodaj według uznania.
Teraz białka oddziel od żółtek i ubij je na puszystą pianę z odrobiną soli. Do masy najpierw dodaj żółtka i musztardę. Wymieszaj. Na koniec delikatnie wmieszaj ubite białka. Wyrabiaj masę przez kolejne 2-3 minuty.
Gotową masę przełóż do keksówek. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza bez przykrycia przez około 60-70 minut. Po tym czasie przykryj pasztet pieczony i zostaw na kolejne 15-20 minut.