Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonały i bardzo prosty pasztet rybny nie tylko na wigilijny stół. Smakuje zawsze, ale prezentuje się lepiej jeśli zastosujemy ryby w różnych kolorach. U mnie raki rzeczne są bardzo popularne i są dostępne w każdym sklepie rybnym, ale można także użyć krewetek lub nawet z nich całkiem zrezygnować. Można także użyć foremek o innych kształtach i dowolnie ułożyć warstwy - w tym wypadku fantazja nie zna granic.
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 136
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 356
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 136
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 356
Składniki
Posiekac filet z lososia i zblendowac z 1 bialkiem i odrobina smietany. Tak samo postepowac z filetem okonia, a nastepnie wlozyc dwie masy do lodówki na 30 minut. Ponownie zblendowac dodajac 2 lyzki smietany do kazdej masy i powtórzyć tak 3 razy, aż 500 g masy rybnej bedzie zawierac około 200 ml smietany. Jeśli smietana zostanie dodana od razu, wówczas masa nie bedzie kremowa po upieczeniu. Obydwie masy doprawiamy sola i pieprzem, do bialej dodajemy jeszcze koper. Natluszczona foremke wykladamy pistacjami i plastrami wedzonego lososia i wkladamy do niej kolejne warstwy rybne wg. uznania, srodkowa warstwe wypelniamy miesem raków lub krewetkami. Piec w kapieli wodnej w piekarniku (160° C) przez ok.60 minut. Po wyjeciu przycisnac wierzch deseczka z ciezarem az do nastepnego dnia, aby paszet pozostal zwarty.
Podawac na zimno. lub lekko cieply.
Inna wersja z innej foremki.