Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczny pasztet staropolski z dwóch rodzajów mięs – wieprzowego i drobiowego z dodatkiem włoszczyzny. Prosty, niesamowicie smaczny, wpisze się w gusta wszystkich wielbicieli tradycyjnych polskich smaków. Mięso do przygotowania pasztetu nie może być za chude. Delikatnie przerośnięte kawałki mięsa wpłyną na delikatność i soczystość pasztetu. Nie będzie się kruszył i rozpadał podczas krojenia. Warto dodać również boczek. Nie bójmy się tłuszczu. Dla wzbogacenia walorów smakowych klasyczny pasztet staropolski nie może się obejść również bez podrobów – najlepiej sprawdzi się tutaj wątróbka z kurczaka. Pasztet staropolski do smaku doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Skorzystaj z przepisu na pasztet staropolski i zachwyć rodzinę prostym, klasycznym daniem o niepowtarzalnym smaku.
dwie keksówki 25x10 cm
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8196
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 428
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8196
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 428
Składniki
Łopatkę wieprzową, kurczaka i boczek pokrój w kostkę, przełóż do garnka. Warzywa obierz i dodaj do mięsa. Dorzuć liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalej wodą. Garnek postaw na kuchence. Gotuj składniki przez około 2 godziny (do miękkości).
5 minut przed końcem gotowania do garnka dołóż wątróbkę z kurczaka.
Ugotowane mięso oraz warzywa wyciągnij z wywaru i pozostaw do wystudzenia.
Wystudzone mięso z warzywami przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa. Kajzerkę zamocz w wywarze, odciśnij z nadmiaru płynu i również zmiel w maszynce.
Do zmielonych składników dodaj przyprawy: sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Składniki wymieszaj.
Keksówki posmaruj masłem i oprósz bułką tartą lub wyściel papierem do pieczenia. Masę przełóż do blaszek do 3/4 wysokości. Górę wyrównaj.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Keksówki z pasztetem wstaw do piekarnika. Piecz przez około godzinę.
Upieczony pasztet staropolski wystudź.