Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasztet strasburski, zwany inaczej pasztetem z foie gras – wątróbek kaczych lub gęsich – jest przysmakiem nie tylko we Francji, ale i na całym świecie. Najwięksi mistrzowie i szefowie kuchni mają problemy z tym szlachetnym składnikiem. Jego obróbka wymaga dużej precyzji. Z tym przepisem kacze wątróbki nie będą stanowiły już dla ciebie wyzwania. Przygotuj samodzielnie foie gras i zobacz, jakie to proste!
Daktylowe trufle przypominają w smaku bajaderki, jednakże słodycz zawdzięczaj...
Odsłon: 546
Kruche ciasto podpieczone, delikatną masą wyłożone, całość jeszcze raz zapiek...
Odsłon: 230
Kruche ciasto podpieczone, delikatną masą wyłożone, całość jeszcze raz zapiek...
Odsłon: 230
Składniki
Wątróbkę wyjmij z lodówki na godzinę przed rozpoczęciem pracy i zalej dużą ilością mleka. Po godzinie dokładnie oczyść wątrobę ze wszystkich błonek i żyłek. Przetrzyj ją przez gęste sito i przenieś do miski. Dodaj sól, czarny pieprz i alkohol. Dokładnie wyrób całość rękoma. Przenieś masę do woreczka przeznaczonego do kontaktu z żywnością i gotowania.
W garnku rozgrzej wodę do 60-65 st. Celsjusza. Zanurz wątróbkę na 3-4 minuty, a następnie przenieś ją do miski znajdującej się w zimnej kąpieli wodnej. Ucieraj masę, aż będzie błyszcząca i elastyczna. Masę przenieś do sterylnego słoiczka lub miseczki.
W garnuszku rozpuść i ostudź masło. Kiedy będzie już lekko gęstnieć, wylej je na wierz pasztetu. Posyp je pieprzem ziarnistym, rozmarynem i liśćmi laurowymi.
Pasztet strasburski włóż do lodówki. Masło na wierzchu zabezpieczy wątróbkę przed wysuszeniem i zepsuciem. Danie można spożyć do 5 dni od przygotowania. Podawaj na domowym, świeżym pieczywie.
Przepisy Wędliny
Wędliny
Pasztet świąteczny
Wędliny
Biała kaszanka na kaszy gryczanej.
Wędliny
Bułgarska kiełbasa Łukanka
Wędliny
Schab pieczony w przyprawach
Pasztet świąteczny
Prosty do zrobienia i niezwykle smaczny pasztet wielkanocny , wyśmienity na ś...
Odsłon: 535
Biała kaszanka na kaszy gryczanej.
Bardzo smaczna biała kaszanka, idealna na wiosennego grilla, zrobiona z kaszy...
Odsłon: 1036