Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasztet strasburski, zwany inaczej pasztetem z foie gras – wątróbek kaczych lub gęsich – jest przysmakiem nie tylko we Francji, ale i na całym świecie. Najwięksi mistrzowie i szefowie kuchni mają problemy z tym szlachetnym składnikiem. Jego obróbka wymaga dużej precyzji. Z tym przepisem kacze wątróbki nie będą stanowiły już dla ciebie wyzwania. Przygotuj samodzielnie foie gras i zobacz, jakie to proste!
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5277
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 836
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11705
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5054
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1301
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5277
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 836
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11705
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5054
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1301
Składniki
Wątróbkę wyjmij z lodówki na godzinę przed rozpoczęciem pracy i zalej dużą ilością mleka. Po godzinie dokładnie oczyść wątrobę ze wszystkich błonek i żyłek. Przetrzyj ją przez gęste sito i przenieś do miski. Dodaj sól, czarny pieprz i alkohol. Dokładnie wyrób całość rękoma. Przenieś masę do woreczka przeznaczonego do kontaktu z żywnością i gotowania.
W garnku rozgrzej wodę do 60-65 st. Celsjusza. Zanurz wątróbkę na 3-4 minuty, a następnie przenieś ją do miski znajdującej się w zimnej kąpieli wodnej. Ucieraj masę, aż będzie błyszcząca i elastyczna. Masę przenieś do sterylnego słoiczka lub miseczki.
W garnuszku rozpuść i ostudź masło. Kiedy będzie już lekko gęstnieć, wylej je na wierz pasztetu. Posyp je pieprzem ziarnistym, rozmarynem i liśćmi laurowymi.
Pasztet strasburski włóż do lodówki. Masło na wierzchu zabezpieczy wątróbkę przed wysuszeniem i zepsuciem. Danie można spożyć do 5 dni od przygotowania. Podawaj na domowym, świeżym pieczywie.