Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy pasztet świąteczny nie może się równać z żadnym sklepowym odpowiednikiem. Przygotujecie go z samych naturalnych składników, bez ulepszaczy i sztucznych dodatków. Po upieczeniu możecie delektować się jego niepowtarzalnym smakiem nawet do 10 dni. Jak zrobić dobry pasztet świąteczny? Najlepszy pasztet powstaje z mieszanego mięsa. Do świątecznego pasztetu użyjemy mięsa wołowego, wieprzowego i drobiowego. Do tego obowiązkowo podroby, warzywa korzeniowe i mieszanka aromatycznych ziół oraz przypraw. Tak skomponowany pasztet będzie świecił triumfy podczas Wielkanocy, czy świąt Bożego Narodzenia. Podany w towarzystwie chrzanu bądź sosu żurawinowego z pewnością rozpieści każde podniebienie. Ile piec świąteczny pasztet? Świąteczny pasztet pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 90 minut. Co ważne - po upieczeniu pasztet należy pozostawić w piekarniku i studzić go z uchylonymi drzwiczkami. Następnie przestudzony pasztet wstawiamy na całą noc do lodówki. Taki zabieg sprawi, że pasztet będzie cudownie wilgotny i nie będzie rozpadał się podczas krojenia.
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 4
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2116
Polecam.
Odsłon: 541
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 4
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2116
Polecam.
Odsłon: 541
Składniki
Mięso oczyść, pokrój w kostkę i przełóż do dużego garnka.
Marchewki, pietruszkę i cebulę obierz. Warzywa dodaj do garnka z mięsem.
Do garnka z mięsem i warzywami wlej 4 litry wody. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, płaską łyżeczkę soli i pół łyżeczki czarnego pieprzu. Składniki gotuj przez około godzinę do momentu, aż mięso stanie się miękkie.
Po tym czasie wyciągnij mięso i warzywa z bulionu. Z ugotowanego mięsa usuń ewentualne kości i chrząstki.
Czerstwą bułkę namocz w bulionie, następnie odciśnij ją z płynu i dodaj do mięsa i warzyw.
Mięso z warzywami i bułką przepuść dwukrotnie bądź trzykrotnie przez maszynkę do mielenia.
Do mięsnej masy dodaj 3 żółtka jaj, czosnek przeciśnięty przez praskę, oraz zioła i przyprawy. Składniki wymieszaj.
Białka ubij mikserem na sztywną pianę. Dodaj do mięsnej masy. Składniki delikatnie wymieszaj łyżką (ubite białka sprawią, że pasztet będzie bardziej delikatny i puszysty).
Keksówkę wściel papierem do pieczenia. Mięso przełóż do formy. Wyrównaj powierzchnię. Sprawdź, czy nie pozostały po bokach żadne puste przestrzenie.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Pasztet świąteczny piecz przez około 90 minut.
Upieczony pasztet świąteczny studź w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Następnie wstaw na całą noc do lodówki.
Po schłodzeniu pasztet świąteczny jest gotowy do krojenia i serwowania.