Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy pasztet w słoiku to idealny dodatek do kanapek. Z powodzeniem można go też zabrać ze sobą w dłuższą podróż. Jest niezwykle aromatyczny i mocno mięsny. Dodatek wątróbki drobiowej dodaje mu nutkę charakterystycznego smaku. Dużym plusem tego przepisu jest to, że można niemal dowolnie modyfikować ilość i rodzaj przypraw, by stworzyć pasztet idealny dla podniebienia całej rodziny.
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34163
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1366
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34163
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1366
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Składniki
Mięso wieprzowe i boczek pokrój na niewielkie kawałki. Włóż je do garnka razem z zielem angielskim, liściem laurowym i przekrojoną na ćwiartki cebulą. Wszystko ugotuj do miękkości. Wyjmij i odcedź. Cebulę odrzuć. Bulion z garnka uzupełnij wodą do objętości 1,2 litra i doprowadź do wrzenia. Zdejmij garnek z ognia. Sparz w wywarze wątróbkę, nie gotując jej. Wyjmij i odłóż do pozostałego mięsa. Do wywaru wsyp kaszę mannę. Dobrze wymieszaj.
Całe mięso i wątróbki zmiel w maszynce o drobnych oczkach. Oddaj ciepłą jeszcze kaszę i wszystkie pozostałe przyprawy. Dobrze wymieszaj mikserem na najwyższych obrotach.
Słoiki wysterylizuj. Z podanej ilości składników powinno wyjść ok. 2,5 kg pasztetu. Pasztet przełóż do słoików i dobrze zakręć. Włóż słoiki na pół godziny do wrzątku celem pasteryzacji. Powtórz ten proces na drugi dzień. Pasztet w słoiku przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.