Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wilgotny i wyrazisty w smaku pasztet z wykorzystaniem warzyw z rosołu. Świetnie smakuje podany z ćwikłą, żurawiną lub ogórkiem kiszonym. Jest to propozycja nie tylko dla wegetarian, polecam.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 486
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 826
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 486
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 826
Składniki
Ciecierzycę zalewamy wodą i odstawiamy najlepiej na 12 godzin. Po namoczeniu, gotujemy ją w osolonej wodzie około 30 minut. Wyławiamy warzywa z rosołu.
Na suchej patelni prażymy ziarna słonecznika, i przesypujemy do osobnego naczynia. Na tą samą rozgrzaną patelnię wlewany nieco oleju, dodajemy pokrojone cebule i czosnek, podsmażamy.
Ziarna słonecznika rozdrabniamy w młynku lub blenderze. Ciecierzycę, warzywa z rosołu, podsmażoną cebulę i suszone pomidory mielimy w maszynce do mięsa. Możemy zmielić wszystko na raz, ja zmieliłam każdy składnik osobno, tak aby dodawać go kolejno do ciecierzycy według własnego smaku.
I tak, do ciecierzycy dodajemy wszystkie składniki i przyprawy z wyjątkiem jajek! Próbujemy przygotowaną masę, jeśli uznamy, że smak jest właściwy dodajemy rozkłócone jajka i dokładnie mieszamy.
Dwie małe, lub jedną większą foremkę aluminiową, smarujemy olejem i oprószamy bułką tartą. Następnie przekładamy masę na pasztet lekko ją ubijając.
Pasztet wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° na 40 do 45 minut. Upieczony pasztet studzimy, kroimy w plastry i podajemy z pieczywem i ulubionymi dodatkami. Gotowe, smacznego.