Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wegetariański pasztet z pestkami dyni. Przepis pochodzi z 437. odcinka programu "Ewa Gotuje".
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22896
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1866
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4824
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22896
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1866
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4824
Składniki
Cukinie ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć na sitko, posolić i odstawić, żeby warzywo puściło sok.
Masło roztopić na patelni. Wrzucić pokrojone w kostkę cebule. Gdy się zeszklą dodać posiekany czosnek. Wymieszać i podsmażyć.
Marchewkę obrać i zetrzeć. Dorzucić odciśniętą cukinię i cebulę z czosnkiem. Wybić jajka. Przyprawić ziołami prowansalskimi, papryką, chili, curry, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodać starty ser, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, miękkie masło i pestki dyni. Dobrze wyrobić.
Przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wierzch wyrównać zwilżoną dłonią. Docisnąć. Posypać pestkami dyni.
Piec przez godzinę w temp. 180 st. C.