Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wigilijny pasztet z soczewicy. Przepis pochodzi z 410. odcinka programu "Ewa gotuje".
Doskonały wegetariański pasztet. Szczególnie polecam rodzicom małych dzieci o...
Odsłon: 28628
Pasztet jest prosty i szybki w wykonaniu. Bez grama mięsa a wyjątkowo smaczny.
Odsłon: 1958
Mannowiec Czekoladowy Stefania bez pieczenia, bez jajek, robi się szybko, łat...
Odsłon: 133
Mannowiec Czekoladowy Stefania bez pieczenia, bez jajek, robi się szybko, łat...
Odsłon: 133
Składniki
Soczewicę przepłukać na sicie. Przełożyć do garnka, zalać wodą, posolić i gotować do momentu, aż zacznie się rozpadać. Odcedzić z nadmiaru płynu i odstawić do wystudzenia.
Marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej, cebulę drobno posiekać. Warzywa podsmażyć na maśle (najpierw zeszklić cebulę, po chwili dorzucić marchewkę). Przyprawić rozgniecioną w moździerzu gorczycą oraz papryką, kurkumą i pieprzem ziołowym. Połączyć z odsączoną soczewicą. Wybić jajka, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Zagęścić bułką tartą. Przyprawić jeszcze odrobiną soli.
Masę przełożyć do foremki keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Ubić i wyrównać. Posypać czarnuszką. Wstawić na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
Po ostudzeniu wyjąć z formy. Podawać z żurawiną.
Przepisy Wędliny
Wędliny
Gulasz angielski
Wędliny
Śląska biała kiełbasa (bardzo stary przepis).
Wędliny
Schab w marynacie na kanapki
Wędliny
Kiełbasa wieprzowa z zielonym pieprzem.
Gulasz angielski
Gulasz angielski znany jest w Polsce przede wszystkim jako konserwa idealna n...
Odsłon: 19455
Śląska biała kiełbasa (bardzo stary przepis).
Jest bardzo smaczną, drobno rozdrobnioną, szybką do wykonania białą kiełbasą...
Odsłon: 1463