Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonała alternatywa dla sklepowych wędlin. Proces przygotowania pieczeni rzymskiej nie wiele różni się od robienia mielonych, dlatego jeśli chociaż raz mieliście przyjemność upichcić takie kotlety na obiad, z pewnością poradzicie sobie i z tym przepisem. Pieczeń rzymska siostry Anieli jest jednym z najprostszych i zarazem najsmaczniejszych przepisów na domową wędlinę. Dzięki niewielkiej liczbie dodatków w gotowej pieczeni czuć prawdziwy smak mięsa. Warto zatem zadbać o dobrej jakości składniki. Jakie mięso wybrać do pieczeni rzymskiej? Świetnie sprawdzi się tutaj połączenie np. karkówki i szynki wieprzowej lub łopatki z szynką. Jeśli zależy Wam na chudym mięsie, możecie wykorzystać również mięso mielone z indyka bądź kurczaka.
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1061
Polecam.
Odsłon: 1017
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 883
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1061
Polecam.
Odsłon: 1017
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 883
Składniki
Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na klarowanym maśle na złoty kolor.
Do miski przełóż mięso mielone. Wbij jedno całe jajko. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, zarumienioną cebulę, tymianek, sól i pieprz. Składniki wymieszaj.
Keksówkę wyściel papierem do pieczenia lub wysmaruj tłuszczem. Mięsną masę przełóż do formy. Wyrównaj górną powierzchnię.
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni (grzałka góra-dół). Pieczeń rzymską siostry Anieli piecz przez około godzinę (do zrumienienia).
Gotową pieczeń możesz serwować na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno (po schłodzeniu) w roli wędliny na kanapki.